Abeceda peněz a 4.B ZŠ Hraničářů

V listopadu 2018 bylo žákům 4. ročníku ZŠ Mikulov, Hraničářů, nabídnuto zapojení se do projektu České spořitelny „Abeceda peněz“, který učí děti na základních školách finanční gramotnosti. Tušili jsme, že to nebude jednoduché, přesto jsme nadšeně souhlasili.

V lednu za námi přišli „parťáci“ z banky – paní Michaela Chovítková a manažer mikulovské pobočky Peter Ižo. Měli pro nás spoustu informací o projektu a také pěknou interaktivní hru, z níž jsme načerpali nové znalosti o finanční problematice. Hlasováním jsme si zvolili ředitele a finančníka společnosti, kteří podepsali smlouvu o půjčce 3000 korun. To bylo velmi poučné! Dnes už víme, že každou smlouvu je třeba si pečlivě přečíst včetně vět tištěných velmi malým písmem. Také jsme zvolili téma jarmarku – Velikonoce, a cíl – výlet.

Hned druhý den jsme se žáky 4. B měli domluvenou návštěvu v místní pobočce. Zde jsme si mohli prohlédnout různé bankovky a jejich ochranné prvky, odhadnout počet mincí a pak je na přístroji spočítat a také si vyzkoušet výběr hotovosti z bankomatu! Navíc jsme si odnášeli dohodnutou půjčku. Už jsme věděli, jak s ní naložíme, co nakoupíme a jaké výrobky hodláme postupně vyrobit.

Nastaly tři měsíce nakupování, přemýšlení, počítání a vytváření v hodinách výtvarné výchovy a pracovních činností. Jako RAFS (Radek, Adéla, Filip a Sofie) tým jsme se jistě osvědčili. Ještě než nadešel den Velikonočního jarmarku, stihli jsme výrobky dokončit, srovnat do krabic, nadepsat cenovky a odnést vše do pobočky ČS.

Také jsme se rozdělili do tří skupin k jednotlivým stánkům a přesně si svoji práci vysvětlili a zorganizovali. Snažili jsme se, aby zákazníci byli spokojeni. Samotný prodej nás velmi bavil. Největší zájem byl o květináče se vzrostlým osením a o dobrůtky, které jsme připravili společně s maminkami a babičkami. Dobře se prodávaly i velikonoční závěsy, věnečky, zápichy, přáníčka, vajíčka zdobená různými technikami… a také háčkované výrobky, které nám věnovala babička Žofinka.

Byla to velká zodpovědnost, ale zhostili jsme se svého úkolu úspěšně. Závěrečný součet nás všechny mile překvapil. Vydělali jsme 17 826 korun! Následně jsme v matematice spočítali, že máme dostatek finančních prostředků jak na vrácení půjčky, tak na výlet. Už se těšíme na zajímavé programy ve Vida centru i na zábavu v BRuNO parku v Brně.

Projekt nás hodně bavil a hodně naučil. Tímto chceme poděkovat našim „parťákům“ – paní Chovítkové a panu Ižovi a vlastně všem zaměstnancům mikulovské pobočky. Také děkujeme rodičům, kteří nám drželi palce, fandili, pomáhali a velmi ocenili projekt i naši snahu uspět. Děkujeme.

Žáci 4. B ZŠ Hraničářů a Vladimíra Bělohlávková

skolyy AP foto2 page 0001