Dvě zajímavé návštěvy

Různé projekty jsou vždycky obohacením výuky. V rámci projektu paměťové instituce jsme měli možnost navštívit dvě expozice v Brně. V Mendelianu jsme se seznámili s atraktivním světem genetiky. Paní průvodkyně uzpůsobila výklad o Johannu Gregoru Mendelovi a genetice věku a znalostem žáků a tím to bylo pro ně srozumitelnější a zajímavější. Navíc měli možnost si prakticky vyzkoušet extrahování DNA z dostupných surovin.

Druhá exkurze probíhala v domě Leoše Janáčka. Zde se žáci dozvěděli informace o jeho díle Příhody lišky Bystroušky. I tady průvodkyně působila akčně, povykládala o Janáčkově životě, ukázala fotografie a poté si s žáky zazpívala i za doprovodu různých hudebních nástrojů.

Navíc nám předala ještě pracovní listy, které žáci vyplnili až ve čtvrtek. Podle vypracování bylo vidět, že si z této návštěvy žáci odnesli i spoustu informací. Obě exkurze hodnotím velice pozitivně, všichni žáci se dobrovolně a s nadšením zapojili. To, že se exkurze žákům líbily, svědčí i vyjádření dvou účastníků: „Na úterní exkurzi jsme se dozvěděli o vědci Johannu Gregorovi Mendlovi, který se zabýval výzkumem hrášku. Výzkum hrášku si vybral proto, že jedna rostlina má mnoho lusků a každý lusk má mnoho hrášků, oproti například jablku, které roste dlouho a má méně plodů. Zjistil, že buňky nesou ve svém jádře DNA, ale protože neměl elektronový mikroskop, nevěděl, jak DNA vypadá. Jakmile jsme se o tomto českém vědci dověděli vše, co jsme měli, přesunuli jsme se k pokusu s banánem, kde jsme podle návodu získali z banánu právě molekulu DNA. Exkurze se mi moc líbila, protože jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací.“(Vojtěch Jedlička, 2.0 )

„Dne 5. 11. jsme byli na exkurzi v Brně. Navštívili jsme bývalý dům Leoše Janáčka. Dozvěděli jsme se, s kým tam bydlel, kdo např. nakreslil lišku Bystroušku, ale většina informací byla zaměřena na operu ,,Příhody lišky Bystroušky“. Dokonce jsme hráli na různé hudební nástroje a hodně nás to bavilo. Všichni jsme si exkurzi užili.“ K. Pálková (2.0)

R. Baková, GSS Mikulov