30 let po pádu železné opony

Dne 16. prosince 2019, v poslední školní týden před vánočními prázdninami, přijala naše škola GSS Mikulov pozvání rakouského města Laa a. d. Thaya zúčastnit se oslav 30. výročí pádu železné opony. O své vzpomínky a zážitky z doby před rokem 1989 a o událostech, které následovaly, se se žáky podělili významní hosté jak rakouské, tak i české strany: prezident rakouského parlamentu Mgr. Wolfgang Sobotka, starostka města Laa paní Brigitte Ribisch, česká velvyslankyně Ivana Červenková a velkým překvapením pro žáky byla dcera Jiřího Dienstbiera (tehdejšího československého ministra zahraničí) paní Monika Arkaei-Dienstbier. Toto setkání na nás všechny velmi zapůsobilo. Zde je několik reakcí žáků:

- Návštěva města Laa nám přinesla nové informace ohledně pádu železné opony.

- Přednáška byla pro nás velmi zajímavá, organizace byla výborná (sluchátka, tlumočníci) a spousta významných osobností, které nám vylíčily dobu před pádem železné opony. Demokracie pro nás hodně znamená a dává nám obrovskou svobodu, ale také se toho dá mnohdy zneužít.

- Je nutné připomínat si historii, která nás výrazně ovlivnila a přímo změnila naše životy. Jsem rád, že díky vzájemnému přátelství se sousedním Rakouskem můžeme tyto okamžiky slavit.

- Jsem rád, že jsem dobu před pádem železné opony nezažil.

- Líbilo se nám to, program byl zajímavý. Tu dobu si dokážeme představit, ale žít v ní muselo být opravdu těžké a nechtěli bychom to nikdy zažít.

 Ivana Gattingerová

skola opona