Zprávičky z MŠ Habánská

DEN DĚTÍ NA HABÁNSKÉ… 

… jsme oslavili společně venku na zahradě a moc hezky – dokonce se na nás kouklo i sluníčko. Pro děti byly přichystané soutěže, duhové míče, koš na házení, překážkové dráhy, bludiště i s hledáním pokladu, který se nám podařilo najít. V krabici se schovávala pro každého parádní zmrzlina, a tak jsme si na ní hnedle smlsli. U toho všeho jsme pozorovali celou škálu odstínů, která nabízí zelená, protože jsme byli všichni do „ travičkové“ barvy sladěni, aby bylo už předem jasné, že to bude parádní den v našem „Zeleném ráji“. Ve školce na nás čekal voňavý špenát a odpoledne prima překvapení v podobě opravdových hamburgerů, které připravily paní kuchařky –odstartovali jsme tímto barevný týden, který jsme si den po dni moc užili.

Na děti, které zůstaly doma a do školky nechodí, jsme v žádném případě nezapomněli – dostali domů dopis i s dárečky. Oplátkou byla spousta fotek s barevně sladěnými dětmi z domu – bylo to krásné propojení, které nám moc pěkně funguje. Holkám a klukům jsme za odměnu posílali barevné jedničky s velkým poděkováním nejen pro ně, ale i pro jejich rodiče, kteří mají náš velký obdiv za úžasnou spolupráci.

                                                                                                

S DĚTMI ODCHOVÁVÁME MLÁĎÁTKA 

Dvacet baboček bodlákových jsme si ve školce několik dní pozorovali od malinkatých tenounkých housenek přes kukličky až po opravdové motýlky. Motýlky jsme pár dní krmili a pak postupně ve slunečných dnech vypustili do přírody, aby byl svět krásnější a barevnější. Při jejich líhnutí se nám tajil dech a oči jsme měli „na stopkách“, abychom nepropásli ani jeden malilinký okamžik. Pozorovali jsme, jak se líhne něžnost, krása a křehkost, kterou potřebuje vidět a zažít každý živý tvoreček, aby si více vážil sebe i všeho kolem sebe.

Po motýlkách máme ve školce další překvapení! Tentokrát se tajemství ukrývá v akváriu… Máme tu přímo ve třídě spousty žabích vajíček, malinkých pulců v různých stádiích, a dokonce nám tu už skáče malá žabka! Je to primovní pozorovat, kde a jak se vezmou na světě žabky kvákalenky. Toto zážitkové učení si děti budou pamatovat ještě spoustu let a své zkušenosti pak můžou předávat dál třeba svým dětem.

                                                                                        

LETNÍ ZÁZRAKY PŘÍRODY NA HABÁNSKÉ…

KŘEHOUNKATÁ KRÁSA…

 Sedmnáct nádherných baboček bodlákových jsme s dětmi odchovali v našem „Zeleném ráji“ v každé třídě přímo před očima dětí ještě před koncem školního roku. Celý cyklus jsme trpělivě pozorovali od tenounkých housenek přes jejich kuklení, pak zavěšené kukly i samotné líhnutí křehké krásy. V určitých chvilkách jsme ani nedýchali a to hlavně, když kukly zprůhledněly a my viděli kousíčky mokrých křidélek a za pár chvilinek pak nádherného celého motýlka, jak si odpočívá na květince a procvičuje si nožičky i sosáček. Jemné, křehké motýlky jsme krmili pár dní sladkým nektárkem a pak je postupně vypustili do přírody tak, aby byl svět barevnější, přívětivější a pro všechny krásnější. Motýlci se k nám na zahradu stále vrací a víte proč? Lákáme si je na motýlí keře, které jsme si společně koncem podzimu na naši zahradu vysadili, a to zrovna když jsme si hráli na malé zahradníky.

OD VAJÍČKA KE KUŘÁTKU…

Na konci školního roku jsme si do školky pořídili slepičí vajíčka, která jsme si piplali a opatrovali jako oko v hlavě… Každý den jsme na obrázcích sledovali, jak má zárodek ve vajíčku vypadat a druhý pátek v červenci jsme si je prosvítili, abychom věděli, zda se chystá nový život kuřátek spatřit ten náš opravdový svět. Viděli jsme, že je vše, jak má být a za pár hodin v noci na neděli se už vylíhl první roztomilý upípaný tvoreček… u toho tedy ještě děti nebyly. Hnedle v pondělí se s heboučkými kuřátky roztrhl pytlík a líhlo se jedno za druhým – s dětmi jsme ani nedýchali, když vajíčka praskala a ze skořápek se přímo před očima klubala kuřátka Australek, což jsou slepičky černé a namodralé barvy. Našich osm kuřátek – HABÁŇÁTEK svou nezvyklou barvou nápadně připomíná malé tučňáčky (tak to vidí a říkají kluci a holky z naší školky). Kuřátka teď máme k pozorování přímo ve třídě v průhledné odchovničce a děti se o ně s láskou a obrovskou péčí starají. Za pár dní je odvezeme na farmu za ostatními slepičkami a kohoutky.

ŽABIČKOVÁNÍ…

V akváriu si také chováme už pět týdnů od vajíček přes pulečky žabky. Cyklus vývoje trvá kolem padesáti dnů, takže za pár dní už budou skákat u nás ve školce žabkyJ. Nejprve jsme asi dva týdny pozorovali vajíčka chráněná několikavrstvým želatinovým obalem, ze kterých byli malinkatí pulečci, kteří se hemžili v akvárku tam a zpátky. Za další dva týdny už některým narostly nožičky a teď už se těšíme na žabky, které pak vypustíme společně do přírody.

kolektiv školky „Zelený ráj“

IMG 20200712 090834