Angličtina otevírá brány světa

Studium jazyků má na mikulovském gymnáziu zelenou.

Gymnázium a střední odborná škola Mikulov v loňském školním roce nastolila nový trend jazykového vzdělávání.

Třiadvacet studentů třetího ročníku vyššího gymnázia skládalo 20. června zkoušky Cambridge English, organizované autorizovaným centrem zkoušek Cambridge P.A.R.K. „Tyto jazykové zkoušky jsou uznávané středními školami, univerzitami a soukromými i veřejnými zaměstnavateli v celém anglicky mluvícím světě,“ řekla Jitka Švecová, učitelka angličtiny, která společně se svou kolegyní Janou Levai studenty na zkoušky pečlivě i navzdory nepříznivým okolnostem způsobeným koronavirovou pandemií a distanční výukou připravovala.

Dvacet studentů se přihlásilo ke zkoušce FCE (jazyková úroveň B2 podle SERR) a 3 studentky skládaly zkoušku CAE (C1 podle SERR). „Úspěšnost byla velká, z čehož máme obrovskou radost. Studenti byli velmi šikovní a úroveň jejich úroveň angličtiny je opravdu vysoká,“ uvedla Jana Levai.

Výborných výsledků dosáhla Karolína Floriánová, která složila zkoušku dokonce na úrovni C2, což je nejvyšší možný stupeň na úrovni rodilého mluvčího.

„Angličtina je pro mě nedílnou součástí každodenního života. Pomáhá mi být v kontaktu s lidmi, rozšiřovat znalosti a zůstat vždy informovaná o všem, co se děje ve světě. Věřím, že mi certifikát výrazně usnadní jakékoliv budoucí studium či zaměstnání v Česku i zahraničí,“ svěřila se Karolína Floriánová. Zároveň přiznala, že zkouška pro ni byla velmi obtížná, a to zejména v její délce v samotný den konání. „Ačkoliv celá zkouška trvala asi 3,5 hodiny čistého času, obdrželi jsme předem časový harmonogram jednotlivých částí s pořadím, a já jsem tak ve škole strávila hodin téměř 9. Řekla bych, že za takových podmínek je člověk ve velkém množství stresu, ať se snaží sebevíc zachovat si chladnou hlavu. Ve finále to ale nepochybně stálo za tu zkušenost a možnosti, které nám získání certifikátu do budoucna otevírají,“ dodala studentka.

Zkoušku FCE pak složilo 16 žáků, z nichž 5 na úrovni C1. Čtyři žáci obdrželi certifikát oficiálně potvrzující jejich jazykovou úroveň na stupni B1.

„Složení zkoušky na úrovni B2, tedy FCE, umožňuje studentům studovat v angličtině v zahraničí, jak na střední škole tak i univerzitě, a také je tato zkouška vyžadována v některých firmách, obzvláště pokud mají zahraniční management. Zkouška CAE je ještě o úroveň vyšší a složit ji znamená umět se anglicky vyjádřit k rozličným abstraktním tématům,“ upřesnila Jitka Švecová. Studenti, kteří složili zkoušku na jazykové úrovni C1 a C2 dostali také ocenění od SRPDŠ GSS Mikulov.

Zkoušky Cambridge English budou pokračovat na GSS Mikulov také v letošním školním roce. „O přípravu na zkoušky je velký zájem a máme ve dvou skupinách třicet dva studentů. Pevně věříme, že budou díky důkladné přípravě přinejmenším stejně úspěšní jako loňští účastníci,“ řekl ředitel školy Roman Pavlačka a zároveň dodal: „Čekáme na vyhlášku MŠMT, která upřesní průběh maturit v tomto školním roce a hlavně možnosti uznávání zkoušky FCE.“ 

Gymnázium s střední odborná škola Mikulov se může do budoucna stát místem, kde se skládají mezinárodní jazykové zkoušky a studenti, ale i ostatní zájemci o jejich absolvování, nebudou muset kvůli tomu jezdit například do Brna.

Jitka Sobotková

anglictina

Ředitel školy Roman Pavlačka společně s kolegyněmi poblahopřál začátkem školního roku studentům k jejich úspěchům v anglickém jazyce.