Anglická olympiáda na ZŠ Valtická a úspěchy žáků GSS Mikulov

Anglická olympiáda na Valtické

17. a 18. února 2021 se na Základní škole Mikulov, Valtická 3 uskutečnila olympiáda v anglickém jazyce pro žáky 7. až 9. ročníku. I tato soutěž musela vzhledem k epidemiologickým opatřením proběhnout online prostřednictvím aplikace MS Teams. Olympiády se účastnilo celkem deset žáků. V mladší kategorii se utkali čtyři žáci. Všichni předvedli výborný výkon, ale vyhrát může jen jeden. Vítězem se stal Dominik Müller (7.A), který postupuje do okresního kola, na druhém místě se umístila Sabina Mikšová (7.A) a o třetí místo se podělila Anička Valešová (7.A) s Honzou Jonášem (7.B). Do starší kategorie pro 8. a 9. ročník se přihlásilo šest žáků. Všichni si zaslouží obrovskou pochvalu. Vítězem této kategorie se stala Karolína Povolná (9.B), která nás v březnu bude reprezentovat v okresním kole. Na druhém místě se umístil Viktor Daniel (8.B), který předvedl velmi vyrovnaný výkon. Na třetím skvělém místě se umístil Jakub Prokeš (9.B). Všem děkujeme za účast. Byli jste skvělí! Karolíně a Dominikovi blahopřejeme a budeme jim držet palce v okresním kole. Hodně štěstí!
Marie Sheargold

Úspěchy žáků GSS Mikulov

Úspěchy v okresním kole Zeměpisné olympiády Žáci Jan Souchop (kvarta) a Luisa Gala (prima) skvěle obstáli v silné konkurenci okresního kola Zeměpisné olympiády, které proběhlo on-line 17. února. V letošním roce se do něj zapojilo více než 6000 soutěžících z celé České republiky. Honza ve své kategorii C obsadil za břeclavský okres krásné druhé místo a Luisa, pro kterou byla soutěž v kategorii A premiérou, získala třetí příčku. V krajském kole, které se konalo 17. března, si Honza vedl také velmi dobře a obsadil čtvrté místo. Děkujeme za skvělou reprezentaci školy.
Jitka Sobotková

Skrytá paměť Moravy
Od roku 2006 vyhlašuje každoročně Jihomoravský kraj literární soutěž Skrytá paměť Moravy. Účastnit se jí může mládež od 11 do 19 let. V rámci doprovodného programu probíhají i putovní dílny tvůrčího psaní. Žáci sekundy měli možnost jednu z dílen absolvovat. Tématem letošního ročníku je „Život v době korony“. Přinášíme vám ukázku textu Hynka Dočkala, která pořadatele soutěže zaujala:
Krucinál nemám roušku.
Ostře utíkám zpět.
Roušku jsem vzal z domu.
Ostře zaseknu se hned.
Na ulici policajt stojí, s obuškem to tu střeží.
Nebudu riskovat nic.
Apostrof tečka jdu pryč.
Beata Kynclová