Na ZŠ Valtická vyučujeme Lego

Opravdu! Ve čtvrtém ročníku v rámci předmětu informatika ukazujeme dětem, jak sestavit model ze stavebnice LEGO Education WeDo 2.0 a jak ho propojit s počítačem pomocí Bluetooth
a následně rozpohybovat programem, který si samy vytvoří. Umožňuje nám to revidovaný RVP (rámcový vzdělávací program), který se přestal soustředit na teorii a práci s kancelářskými programy, a naopak snaží se o praktičtější pojetí informatiky. V širším rámci dává i možnost věnovat se robotice čili práci s programovatelnými stavebnicemi.


Volba, jestli robotiku do výuky zahrnout, a které konkrétní pomůcky pořídit, je na jednotlivých školách a odvíjí se hlavně od finanční náročnosti. My jsme se rozhodli pro poměrně drahé stavebnice nejen kvůli jejich popularitě, ale i pro jejich variabilnost a užitnou hodnotu při výuce. A hlavně: děti LEGO milují! Už se nemůžeme dočkat školního roku 2023/24, ve kterém budou osmáci vytvářet projekty z LEGO Education Spike Prime, které má dvojnásobný počet kostiček i více motorů a senzorů. Paráda!


Tomáš Vejmelka
ZŠ Mikulov, Valtická 3