Čtenářský maratón

Pokud vyslovíme slovo maratón, většina lidí si jako první vybaví běh na dlouhou trať. Na naší škole je však maratón synonymem pro čtení. Třídy IX.A a IX.B ze ZŠ Mikulov, Valtická 3 zorganizovaly ve dnech 25.–26. května 2022 již 13. ročník čtenářského maratónu.

Cílem tohoto maratónu bylo zapojit do čtení co nejvíce žáků naší školy a nalákat je ke knížkám a čtení jako takovému. Letos si žáci 1. stupně vybrali knížky Dášeňka a Pumprlík od Zdeňka K. Slabého, O Rozárce Čarodějné a zlobivém Pepíkovi od Marie Nováčkové, Jak písmenka stromovala na bydláku od Kateřiny Závadové, Filipa, malá čarodějka od Michaely Zimové, Malý princ od Antoina de Saint Exupéryho a žáci 2. stupně Čarodějky z jezdecké školy od Caroly von Kessel, Dárce od Lois Lowryové, Já, Simon od Becky Albertalli, Klub divných dětí od Petry Soukupové, Trable s tátou od Jany Klimentové, Pátračka Gilda od Jennifer Allisonové, Dům doktora Fišera od Petry Braunové, Povídky a jedna báseň od Zdeňka Svěráka, Na západní frontě klid od Ericha Maria Remarque, Účastníci zájezdu od Michala Viewegha a Bylo nás pět od Karla Poláčka.


Do čtenářského maratónu se zapojilo celkem 18 tříd, nechyběli ani malí prvňáčci. Čtení bylo zahájeno ve středu 25. května v 7:30 hod. a podle rozpisu skončilo až v pátek 27. května v 8:00 hodin ráno. Někteří žáci četli jen pár minut, jiní v celkovém součtu dosáhli téměř dvou hodin. Nejdéle, celkem v součtu 105 minut, četla Markéta Tomanová z IX.B třídy. Deváťáci přespali ve škole a „nesli“ nejdelší čtenářskou štafetu. Četli totiž dvě celé noci. V letošním ročníku jsme dosáhli času 48 hodin a 30 minut nepřetržitého čtení, což je rekordní čas, o 30 minut jsme překonali dosavadní rekord z roku 2018, kdy jsme četli rovných 48 hodin. A na závěr několik nej. Maratónu se zúčastnilo celkem 176 žáků z 18 tříd. Přečetlo se celkem 2 395 stran textu.

Deváťákům se pod vedením paní učitelky Silvie Pospíšilové, Kristy Halamičkové, Veroniky Hrůzové a pana učitele Ryana Adamse podařilo uspořádat pěknou akci. Děkujeme všem žákům školy, kteří se do maratónu zapojili. Již teď se těšíme na další ročník, v příštím roce již čtrnáctý. Překonáme příští rok rekord?


Jindřiška Kudrnová