Mikulov má rozpočet na letošní rok

Mikulovští zastupitelé schválili ve středu 24. února rozpočet města na rok 2016. Letošní plánované výdaje ve výši 256,835 milionů korun budou kryty ve stejné výši zdroji - příjmy 183,444 milionů korun a přebytkem z hospodaření za rok 2015 ve výši 73,391 milionů korun. „Děkuji všem, kteří se na přípravě rozpočtu dlouhodobě podíleli, ať už to byli zastupitelé, úředníci či členové komisí,” řekl na zasedání starosta města Rostislav Koštial.

K největším letošním investičním akcím v Mikulově bude patřit zpevnění svahu mezi ulicemi 22. dubna a Nová za zhruba deset milionů korun. Na opravu chodníku na ulici 22. dubna je počítáno se čtyřmi miliony a na vznik sběrných míst pro komunální odpad bylo schváleno deset milionů korun. „Na tyto projekty však počítáme také s dotačními penězi,“ potvrdila místostarostka Marie Leskovjanová. Plánuje se rovněž oprava domu na ulici Venušina, kde vznikne za pět milionů korun jedenáct malometrážních bytů.

Zastupitelé také schválili částku osmnáct milionů korun na nákup domu na Náměstí. V budoucnu by zde mohl vzniknout Evropský dům porozumění. Z kdysi vyhlášeného Národního domu na Náměstí se za posledních dvacet let, kdy je v soukromých rukou, stala prakticky ostuda města. „Dům chátrá. Je pro nás na strategickém místě, ale my jeho stav nemůžeme nikterak ovlivnit. Proto jsem se rozhodli, že ho koupíme. Vlastník je ochoten dům prodat,“ řekl starosta Rostislav Koštial. Na nezbytné opravy dvoupatrové budovy chce město získat nezbytné dotace z programu přeshraniční spolupráce až do výše jeden milion euro.

V Evropském domě porozumění by mělo získat zázemí turistické informační centrum, vzniklo by tu také nové kulturní centrum a zároveň by se naplnila vize vedení města na propojenost Náměstí s přilehlými ulicemi. „Díky průchozímu velkému dvoru objektu bychom propojili centrum s ulicí Kapucínskou a následně Doležalovou, kde by v budoucnu měla vzniknout klidová zóna,“ doplnil starosta.

V současné době je většina domu, kde kdysi sídlila oblíbená restaurace s kavárnou a ve druhém patře bylo ubytování, nevyužitá. V přízemí má své studio známý designér Daniel Piršč.

js

radnice