Co hýbe Mikulovem – přesun městské tržnice

Městská tržnice z Náměstí by se měla na jaře přesunout na ulici Alfonse Muchy. Do prostor, kde je nyní parkoviště. Informace, která byla zveřejněna v minulém vydání Zpravodaje města Mikulov, vzbudila diskusi mezi lidmi na ulici i na sociálních sítích. Jedni záměr vedení města vítají, jiní jsou silně proti.

„Nápad přestěhovat stánky z Náměstí se mi vůbec nelíbí, myslím, že jsou vkusné, a tak nějak na Náměstí patří…,“ píše na Facebooku města Mikulov Pavla Vandlíková. „To zas kdo vymyslel,“ zní další názor. „Je to skvělý nápad,“ říká naopak Petr Prokeš.

Starosta města Rostislav Koštial k chystanému přesunu stánků říká. „Myšlenka to není rozhodně čerstvá a nezrodilo se nám to v hlavě začátkem roku přes noc. O přesunu tržnice z Náměstí jsme diskutovali s radními už v minulém volebním období a Rada města se s tímto názorem ztotožnila. Jen jsme si říkali, že potřebujeme doladit technické věci.“

Prostor, se kterým se pro tržnici počítá, není městský, ale město ho již dříve mělo v pronájmu a využívalo ho jako parkoviště. Nyní ho jeho majitel na své náklady vyčistil a upravil chátrající nemovitost, která navazuje na zámeckou zeď. Investice města tak budou minimální.

Mikulov má dlouhodobě problém s uspořádáním trhovectví. „Musíme si uvědomit, že jsme v městské památkové zóně. A my tu máme fasády historických domů zakryté budkami a pojízdnými prodejnami,“ dodává starosta. Dalším aspektem, který mluví pro přesun trhovců z Náměstí, je především vytvoření zázemí. „Na novém místě chceme zřídit přípojky elektrické energie a sociální zázemí, aby měli trhovci také kde oplachovat zeleninu,“ říká starosta. Na Náměstí bývá totiž s umytím nabízených produktů problém, někteří zelináři využívají k umytí zeleniny veřejné pítko vedle vchodu do Městského úřadu.

Na novém místě tržnice vedení města počítá s tím, že zde budou trhovci nabízející nejenom zeleninu, mléčné a masné výrobky, ale i spotřební zboží. A vinaři u svých stánků mohou mít i posezení a nabízet drobné pohoštění. Což není na Náměstí především z prostorových důvodů možné.

Víno však k Mikulovu neodmyslitelně patří a nemělo by z Náměstí zmizet. Zní jeden z argumentů lidí, kteří se veřejně zapojují do diskuse. „Musíme rozlišovat dva aspekty. Trhovectví a oživení Náměstí spojené s folklorem a turistickým ruchem. Dokážu si představit, že dva tři stánky s prodejem vína na Náměstí zůstanou. Stánek, který rozlévá víno a dělá nám propagaci, není klasická tržnice,“ argumentuje starosta. Jaký druh mobilního stánku to však bude, radnice zatím zvažuje.

O přesunu tržnice bude aktuální Rada města v nejbližší době jednat. „Rozhodnutí o přesunu tržnice je v naší kompetenci, rozpočtově to město nikterak nezatíží. V nejbližší době budeme také měnit vyhlášku o stánkovém prodeji a povedeme právě s radními diskusi o přesunu stánků,“ dodal starosta.

Přesun tržnice z Náměstí je koncepčním řešením a vedení města se názorově shoduje s vybraným místem také s architekty, kteří v loňském roce předložili návrhy řešení centra města. „Je to tradiční trhovecké místo a dalším plusem jsou dvě parkoviště v bezprostřední blízkosti,“ doplnil starosta.

js

IMG 8337

Stánky na Náměstí se na jaře přestěhují na upravené místo nynějšího parkoviště na ulici Alfonse Muchy.

 IMG 8269