Ohňostroje vadí některým rodičům a majitelům psů. Probíhají však „podle pravidel“

Začátkem dubna byly poklidné večery v Mikulově proloženy ohlušujícím zvukem zábavní pyrotechniky. Bouchající rachejtle vadily mnohým rodičům i majitelům psů, kteří na sérii večerních ohňostrojů poukazovali.

Lidé z Mikulova diskutovali na toto téma na sociálních sítích, přímé dotazy přišly i vedení města (viz otevřený dopis starostovi Mikulova).

Od září 2015 je účinný zákon o pyrotechnice č. 206/2015 a osoba, která ohňostroj odpaluje, musí splnit některé zákonitosti, včetně ohlašovací povinnosti. O ohňostroj se však jedná pouze v případě, že je odpalována pyrotechnika nad deset kilogramů.

Běžně dostupnou zábavní pyrotechniku tedy nelze podle zákona považovat za ohňostroj ve výše uvedeném smyslu. A všechny tzv. ohňostroje probíhaly před 22. hodinou, a tudíž nedošlo k rušení nočního klidu. Soukromá společnost je odpalovala mezi 21. a 22. hodinou na parkovišti jednoho mikulovského hotelu, kde probíhal program pro jejich obchodní partnery a hosty.

„S ohledem na délku a intenzitu těchto ohňostrojů lze téměř se stoprocentní jistotou tvrdit, že odpalované pyrotechnické výrobky neobsahovaly deset kilogramů výbušných látek, a tudíž se na ně nevztahovala oznamovací povinnost podle zákona o pyrotechnice. Nebyl tedy porušen zákon ani obecně závazná vyhláška města o nočním klidu. Chladnými nás to ale rozhodně nenechává. Nicméně pořadatelé splnili povinnosti,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

js

radnice