Nepovolené odkládání odpadu je nešvarem Mikulova, říkají městští strážníci

Město Mikulov se již delší dobu potýká s velkým nešvarem, který se stává pravidelnějším a pravidelnějším!

Jedná se při tom o činnost obtěžující a zakázanou. Co máme konkrétně na mysli? Strážníci Městské policie Mikulov a také pracovníci městské firmy Tedos Mikulov se často zabývají nepovoleným odkládáním různého odpadu ke sběrným místům na separovaný odpad. Pokud se nepodaří zjistit viníka, který se takto zbavil svého odpadu na úkor dalších občanů našeho města, zaplatí vícenáklady s odklizením takového odpadu všichni občané z navýšeného rozpočtu. Přitom by jenom stačilo počkat, až budou sběrné nádoby prázdné, nebo odvézt vytříděný odpad do sběrného dvora.

Další kategorií je pak stavební odpad, který do sběrných nádob vůbec nepatří. Každý stavebník je povinen svůj odpad zlikvidovat dle zákona na své náklady. V Mikulově řeší nakládání s vyprodukovaným odpadem obecně závazná vyhláška č. 3 z r. 2014, která je samozřejmě v souladu s příslušným zákonem. Strážníci MP Mikulov řeší porušování této vyhlášky podle přestupkového zákona č. 200/1990 Sb., kdy hrozí přestupci v blokovém řízení na místě přímo od strážníků obecní policie bloková pokuta až do výše 5 000 korun. K tomuto mírnějšímu postupu se však přistupuje pouze v případech, které jsou méně závažné, jsou menšího rozsahu a přestupce se ke svému provinění přiznává a je ochoten zaplatit uloženou blokovou pokutu. Samozřejmostí je také odklizení samotného odpadu. Ve složitějších případech pak podezřelému viníkovi hrozí ve správním řízení sankce až do výše 50 000 korun. Dále ještě musíme upozornit, že takovýto přístup se volí pouze u fyzických osob. Právnické osoby jsou pak řešeny podle přísnějšího postupu, kde se sankce pohybují již v řádech statisíců.

Poslední případ strážníci MP Mikulov vyřešili za pomocí využití záznamu z kamerového systému dne 29. dubna, kdy byl strážníky usvědčen místní občan r. 1974, který v 0.20 hodin navážel svůj odpad, který mu zbyl po rekonstrukci nemovitosti na sběrné místo vedle tělocvičny na ul. Republikánské obrany. Protože byly sběrné kontejnery před plánovaným svozem již naplněné, byly balíky s odpadem pouze naházeny na hromadu vedle kontejnerů bez vytřídění! Pachatel přestupku byl strážníky potrestán blokovou pokutou ve výši 1 000 korun, k zaplacení sankce došlo samozřejmě až po odklizení navozeného odpadu. Obdobný případ řešila MP Mikulov i na ul. Vinařské dne 21. dubna.

Radek Vážný, zástupce velitele MP