Mikulov navštívil izraelský velvyslanec v Česku

V pondělí 16. května navštívil Mikulov mimořádný a zplnomocněný velvyslanec státu Izrael v České republice JE Gary Koren. Nejdříve se setkal na radnici s představiteli města – starostou Rostislavem Koštialem a místostarostkou Marií Leskovjanovou – a poté v obřadní síni na židovském hřbitově se studenty místního gymnázia.

Během setkání se diskutovalo o vzájemných vztazích obou zemí, politice i situaci na Blízkém východě. Starosta města potvrdil přání obnovení oficiálního partnerství s městem Qatzrin v Golanských výšinách, které Mikulov navázalo již v roce 1998. „Přátelské vztahy mezi našimi městy by měly být nadále udržovány. Jde o přátelství místních lidí, sdílení historie, spojuje nás i vinařství a spolupracují školy,“ řekl Rostislav Koštial. Místostarostka Mikulova, zároveň předsedkyně Spolku přátel židovské kultury, krátce pana velvyslance seznámila s tím, jak například studenti z Izraele překládali náhrobky na židovském hřbitově v Mikulově.

Velvyslanec Gary Koren přislíbil, že bude záměr spolupráce Mikulova s Qatzrinem Izraeli tlumočit. „Je to dobrá zpráva, že chcete obnovit vztahy s Qatzrinem a dám novému panu starostovi vědět,“ řekl. Zároveň nastínil projekt pro školy, který je podporován státem Izrael a do kterého se může v příštím roce zapojit i mikulovské gymnázium.

A na závěr jedna perlička. Panu velvyslanci chutnali moravské koláče–buchty. A prozradil, že buchta v hebrejském nářečí znamená hodně peněz, a tak popřál i Mikulovu „moc buchta“.

js

1

 

3

6

izrael 02