Zastupitelé diskutovali nad strategickými tématy Mikulova

Starosta města Rostislav Koštial svolal na středu 20. července schůzku zastupitelů nad strategickým plánem města. I když se jich sešla menšina, jednání podle starosty bylo plodné.

„Zhruba dvě a půl hodiny jsme se věnovali klíčovým tématům a těmi jsou přeměna bývalé hasičské zbrojnice v knihovnu s galerií výtvarného umění. Dalším strategickým tématem je koupě budovy Národního domu na Náměstí. Poměrně podrobně jsme diskutovali také o využití a financování této nemovitosti. Probrali jsme i kruhový objezd na ulici Pavlovská. A otevřeli jsme i téma rekonstrukce Náměstí. Klíčovým tématem byla i doprava,“ přiblížil starosta města.

A právě v této oblasti nastávají v průběhu turistické sezony změny. Strážníci Městské policie Mikulov budou daleko razantněji trestat všechny přestupky. „Toto je trošku obrat z minula, kdy jsem spíš chtěl, aby strážníci lidi vychovávali a domlouvali jim. Nyní, kdy je v Mikulově obrovská návštěvnost, a turisté i místní se dopouštějí mnohem většího množství přestupků, tak je nezbytné, aby byli strážníci daleko přísnější. Lidi nemohou parkovat tam, kde je to zakázané, nebo dokonce na zelených plochách a prohánět se po Náměstí, když je to jasně definovaná pěší zóna,“ řekl starosta.

K samotné plánované revitalizaci Náměstí má vedení města velmi pozitivní ohlasy z řad odborníků. „Nezávisle na našem názoru se několik renomovaných architektů, kteří se nepodíleli na studiích prezentovaných před rokem a půl veřejnosti, vyjádřilo pro variantu, ke které se přikláníme i my. Což je velmi potěšitelné a dává nám jasně najevo, že jdeme správným směrem,“ řekl starosta. Na podzim by měli zastupitelé dát zelenou vítěznému projektu architektů Pilaře a Kuby, kteří spolupracují i s renomovaným, populárním architektem Vávrou. Poté může být zadáno vypracování projektové dokumentace na etapu č. 1 na revitalizaci Kostelního náměstí.

js

radnice