Zvýšení nájemného v městských bytech

Rada města Mikulova schválila před časem navýšení nájemného v městských bytech, ve kterých doposud bylo sjednáno regulované nájemné tj. 47,08 Kč/m2. „Město přistoupilo ke zdražení o 15 %. Nový nájem činí 54,14 Kč/m2,“ řekla místostarostka města Marie Leskovjanová.

Ke zdražení také dochází na základě zprávy o průměrném nájmu bytů ve městě, kterou pro město vypracoval odborný odhadce. „Z té plyne, že nejnižší tržní nájemné je v Mikulově v současné době 80 Kč/m2. Nájem můžeme navýšit jednou za tři roky o 20 %. Maximální možnost tak zdaleka nevyužíváme, ale postupné zdražení nájmu je nutností,“ doplnila místostarostka.

V současné době je v majetku města tři sta dvacet pět bytů. Bytové kategorie jsou celostátně zrušeny a byty se liší pouze rozlohou. Většina městských bytů se nachází v památkové rezervaci, údržba starých domů je finančně velmi náročná a město nemá dostatek zdrojů na tyto opravy.

Většina nájemníků s navýšením souhlasila. V případě, že nájemník souhlas nepodepsal, pro rozhodnutí o tomto navýšení se město obrací na soud. Těmto nájemníkům hrozí i vedle navýšení nájemného i úhrada soudních poplatků a cena odhadu nájemného v jejich bytě. Pro soudní řízení se nájemné odhaduje v každém bytě individuálně.

„Vzhledem k tomu, že většina nájemníků městských bytů s navýšením souhlasila, očekáváme, že nájemné ostatním bude navýšeno soudně. Proto je pro nájemníky, kteří souhlas nepodepsali, výhodnější využít poslední možnosti a souhlasit s poslední výzvou k souhlasu před podáním žaloby,“ dodala na závěr místostarostka Marie Leskovjanová. Termín pro dohodu vyprší 10. října.

js

radnice