Slavnostní setkání u památníku Rodina

Město Mikulov u příležitosti oslav státního svátku České republiky v pátek 28. října pořádá setkání u památníku Rodina od sochaře Jana Koblasy.

Slavnostní setkání se uskuteční v prostorách hraničního přechodu Mikulov-Ottenthal v 11 hodin. Právě sem byl památník sochaře Jana Koblasy před časem přemístěn. Původně, osmnáct let, stál na návrší – tzv. Růžovém paloučku – u hlavní silnice z Mikulova na Vídeň. Zde časem vyrostla i čerpací stanice pohonných hmot a v bezprostřední blízkosti památníku i reklamní poutač.

„Sousoší Rodina jsme přemístili na důstojnější místo, tak jak si i autor již roky přál. Konečně jsme našli prostor, který je i symbolickým odkazem myšlenky celého díla,“ řekl starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Dílo sousoší Rodina vzniklo jako poděkování rakouským bratrancům za pomoc emigrantům v roce 1968. Samotné odhalení tohoto památníku proběhlo 21. srpna v roce 1998, v den 30. výročí překročení vojsk Varšavské smlouvy hranice Československé republiky. Mecenášem tohoto díla byl emigrant Jaroslav Kyncl.

js

Miku pozvánka 28 října A5 final