• zpravodajmikulov.cz
  • Zprávy z radnice
  • Zastupitelé jednali o proměně Náměstí a bývalé hasičské zbrojnici. Jednoznačné ano neřekli, k rozhodnutí některým chybí informace

Zastupitelé jednali o proměně Náměstí a bývalé hasičské zbrojnici. Jednoznačné ano neřekli, k rozhodnutí některým chybí informace

Rekordních sedm hodin jednali mikulovští zastupitelé na svém mimořádném zasedání 19. října. Rozcházeli se až hodinu před půlnocí.

Definitivní verdikt ani u jedné z velkých investic, která promění tvář města, nepadl. Zastupitelé se shodli jen na odložení a požadují po vedení města více informací.

Zásadní a kontroverzní témata s bohatou diskusí, do které se zapojila i veřejnost, se týkala architektonických návrhů obnovy centra města, využití nemovitosti – Národního domu – na Náměstí, které chce město koupit, a architektonických studií na vybudování knihovny a galerie v bývalé hasičské zbrojnici na ulici Svobody.

„Jsem přesvědčený o tom, že to, co už bylo odpracováno, je dostatečné k tomu, abychom se mohli posunout dál a říct, kterým směrem chceme jít. V této fázi šlo o schválení ideje, vize, která by se rozpracovávala dál,“ řekl starosta města Rostislav Koštial k architektonickému řešení centra města.

V roce 2014 si nechala radnice zpracovat čtyř návrhy na revitalizaci Náměstí a přilehlého okolí od renomovaných architektonický studií – Kuba & Pilař architekti, s. r. o., ARCHSTUDIO, s. r. o., Ing. Arch. Štěpán Děnge – Desk Architekti, ATELIÉR RAW (Rusín, Wahla).

Po veřejné diskusi, k níž zasedla radnice, komise strategického plánování, stavební komise, architekti, zastupitelé i veřejnost, se jednotlivými návrhy zabývali i nezávislí architekti Petr Velička a Jan Sedlák, vybraní oslovenou společností Petra Parléře. Ti doporučili jako vítězný návrh ten od brněnského studia Kuba & Pilař architekti, s. r. o. A zastupitelé měli právě tento návrh 19. října posunout dál k rozpracování. Po několikahodinové diskusi však rozhodli, že projednávaný bod stáhnou z jednání.

Starosta města přislíbil, že bude ustanovena pracovní skupina odborníků, která dopracuje řešení širších urbanistických souvislostí Mikulova, např. lom, koupaliště, ulice Brněnská, Piaristů atd. „Podněty z řad veřejnosti i architektů jsem vnímal a pracovní skupina bude diskutovat o návrzích zastupitelů i občanů, které směrem k projektu architektů Kuba a Pilař padly,“ řekl k dalšímu postupu Rostislav Koštial. Časový horizont zpracování i náklady však nelze nyní odhadnout. Doposavad radnici vypracování všech čtyř návrhů na revitalizaci Náměstí stálo 240 tisíc korun.

Koncepční rekonstrukce Náměstí je odvážný a velkolepý počin, tvář města se tím zásadně změní. Samotná realizace však potrvá několik volebních období.

V otázce Národního domu a záměru koupit jej za dvaadvacet milionů korun a přebudovat na Dům evropského porozumění, ve kterém by našlo zázemí turistické informační centrum, řada mikulovských spolků, především folklorních, v němž by byl i víceúčelový kulturně společenský sál a v části ubytování, zastupitelé odhlasovali, že chtějí po vedení města rozpracování studie proveditelnosti včetně finanční rozvahy nákladů a výnosů.

V případě budovy bývalé hasičské zbrojnice se také zastupitelé většinově shodli na tom, že požadují rozpracování dvou variant řešení knihovny a galerie moderního umění ze sbírek Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“. A to jak pouze nadzemní, tak i podzemní varianty projektu.

Kompletní usnesení Zastupitelstva města Mikulova z 19. října bude v brzké době zveřejněno na www.mikulov.cza  také zde na www.zpravodajmikulov.cz.

js

IMG 2854