Bývalý německý hřbitov se promění v oddechový park

Na konci března proběhne kácení stromů v bývalém německém hřbitově, tedy v parku mezi hřbitovy, a to židovským a městským. Vykácí se celkem dvacet tři stromů, které byly konzultovány s odborníky.

„Hřbitovní park chceme upravit podle navrhnutého projektu v oddechovou zónu, která bude navazovat na židovský hřbitov a místní hřbitov a díky tomu, že je oddělena od bytové zástavby i komunikace, tak by to mohlo být opravdu místo, park, který nám doposud v Mikulově chyběl,“ řekla místostarostka města Marie Leskovjanová.

Z parku by mělo být místo, ve kterém se budou lidé setkávat a odpočívat, chodit na procházky s dětmi. Jakmile se v parku vykácí dřeviny, ostatní stávající dřeviny budou ořezány arboristy bezpečnostním a výchovným řezem. Dále je v plánu během dubna až května nová výsadba dřevin i květin pro rozvoj parku. Také se chystá obnovení cestních sítí pro lepší chůzi po parku a obnova mobiliáře, jakož jsou lavičky a odpadkové koše.

„Prosím o trpělivost občanů. Věřím, že občané jsou rozhořčení už z projektu Revitalizace zeleně v Mikulově, kvůli kterému se vykácelo nemálo stromů, ale z tohoto důvodu nemůžeme momentálně nic nedělat a čekat až tyto dřeviny narostou do dvacetimetrové výšky, musíme se starat dále o naši zeleň, pokud chceme, abychom měli Mikulov hezký a bezpečný pro sebe. Na odboru životního prostředí se snažíme všemi silami udělat pro nově vysázenou zeleň všechno, aby rozrůstala správně, jak by měla, a u vzrostlých stromů provádět zdravotní řezy pro jejich růst a naši bezpečnost,“ doplnila Petra Sněhotová, z odboru stavebního a životního prostředí Městského úřadu Mikulov.

Jitka Sobotková

strom 2

strom 3

strom 5