Jednání zastupitelstva proběhlo v rekordně krátkém čase

Mikulovští zastupitelé se ve středu 23. května sešli ke svému dalšímu zasedání a během hodiny měli vše podstatné odsouhlaseno.

Hlavním bodem programu bylo rozpočtové opatření k rozpočtu města na rok 2018 a schválení poskytnutí dotací z rozpočtu města na podporu rozvoje kultury, sportu, volnočasových aktivit, sociální péče a památkové péče. Celková částka vyčleněná na dotační programy činí 3,130 milionu korun. Do sportu a kultury jde shodně po milionu, na sociální péči je vyčleněno 630 tisíc korun a na památkovou péči 500 tisíc korun. Přehled žadatelů a schválených dotací najdete na webových stránkách města: www.mikulov.cz.

Při schvalování rozpočtového opatření se rozvinula diskuse okolo navýšení výdajů na zpracování projektové dokumentace pro stavební řízení k projektu městská knihovna a galerie z 2 na 3,5 milionů korun.

Městská knihovna s galerií moderního umění ze sbírek Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ by měla vzniknout v bývalé hasičské zbrojnici na ulici Svobody a její realizace je podle studie zpracované týmem vedeným Ing. Arch. Igorem Salcerem z fakulty architektury Slovenské technické univerzity odhadována na 70 milionů korun.

Podle zastupitele Vojtěcha Jedličky je navrhovaný projekt velikášský a plánované vynaložené prostředky neadekvátní, navíc se obává, že se bude jednat o tzv. „šuplíkový projekt“.

„Rozhodně to není projekt do šuplíku. My ho chceme skutečně realizovat a hledáme cesty, jak vše postavit. A pevně věřím, že příští zastupitelstvo to bude také takto vidět. Nová knihovna i galerie jsou potřebné, už jsme se na tom několikrát shodli, celému procesu dali zelenou,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Zároveň se zmínil o druhém důležitém projektu ve městě, a tím je rekonstrukce bývalého Národního domu na Náměstí. Zde se počítá se zázemím pro Turistické informační centru, víceúčelovým sálem až pro 400 lidí, zázemím pro spolky a kulturní aktivity ve městě, prostorem ve dvoře. V současné době se připravuje vše pro architektonickou soutěž.

Jitka Sobotková

Mikulov znak