Mikulov chce být přívětivý nejenom pro návštěvníky, ale hlavně pro Mikulovské

Mikulov patří mezi nejvyhledávanější destinace v České republice, ale je také dobrou adresou pro život.

Je městem kultury, vína a cestovního ruchu. To jsou jeho hlavní devize i příjmy do městské kasy. „Je ale nesmírně důležité, aby se tu cítili dobře nejenom turisté, ale i lidé, kteří tu žijí. Aby je ten příval návštěvníků a rozvoj cestovního ruchu obtěžoval co nejméně. Proto hledáme cestu kompromisů a snažíme se místním život zpříjemnit,“ říká starosta města Rostislav Koštial, který stojí ve vedení Mikulova už dvanáctým rokem. 

O aktuálním dění v Mikulově jsme hovořili nejenom s ním, ale také s místostarostkou města Marií Leskovjanovou. 

Mikulov je jedním z nejnavštěvovanějších míst v České republice. Mnohé místní však turistický ruch obtěžuje a zejména poukazují na problémy s parkováním. Jak tuto situaci radnice řeší?

R. K.: Mikulov je poslední roky opravdu velmi poptávaným městem. Ročně k nám zavítají tisíce turistů. Jen do našeho turistického informačního centra přišlo loni dvě stě šestnáct tisíc lidí a to nejsou samozřejmě všichni turisté, co k nám přijedou. A právě že většina z nich přijede autem. Takže otázku parkování řešíme velmi aktuálně. 

M. L.: Momentálně připravujeme nový systém parkování, který bude vstřícnější především pro Mikulovské, byť to na první pohled nemusí vypadat. Vzniknou nové rezidentní zóny, určené výhradně pro místní, v centru počítáme s výměnou stávajících parkovacích automatů za nové, modernější. Zároveň připravujeme záchytné parkoviště na ulici Na Hradbách vedle sportovní haly. Zde by mělo vzniknout velké parkoviště pro tři sta aut, kde by zejména turisté mohli parkovat za nižší poplatek než jinde. Věříme tomu, že tím se odlehčí centru a okolním ulicím a především Mikulovským. Celý nový systém parkování i jeho příprava je velmi náročná, ale snažíme se zohlednit i požadavky občanů, které vzešly ze společného veřejného projednávání na začátku letošního roku. 

Jaké největší investiční akce v Mikulově letos probíhají?

M. L.: K největším investičním akcím, které se letos v Mikulově dělají, patří přístavba mateřské školy Habánská, na kterou je v rozpočtu města vyčleněna částka 13 milionů korun, na odborné učebny v základní škole Valtická v budově na ulici Pavlovská je počítáno s 18 miliony korunami a na budově školy na ulici Valtická dokončujeme sanační úpravy, na které je vyčleněna částka 10 milionů korun. Výstavba sociálních bytů na ulici Venušina počítá s 8 miliony korunami, a na projekt „Nakládání s odpadem ve městě Mikulov“, který počítá s vytvořením 44 sběrných míst, je vyčleněna částka 12 milionů korun. V letošním roce také probíhá oprava ulice Koněvova a Česká, která přijde na 9 milionů korun a se 3 miliony korun je počítáno na výstavbu okružní křižovatky Pavlovská–Bezručova–Dukelská–Hliniště. Se 3 miliony korun je počítáno na 1. etapu autobusové zastávky na Mušlově. Na vybudování a spojnice ulic Žižkova–Bezručova jsme v rozpočtu města vyčlenili částku 7 milionů korun. Některé z vyjmenovaných akcí už probíhají, jiné jsou v procesním řízení.

R. K.: Věc, která se Mikulovských a návštěvníků hodně dotýká, je právě oprava ulice Koněvova v centru města. Společnost VaK Břeclav zde loni provedla opravu kanalizace a vodovodního řádu a nyní probíhá rekonstrukce chodníků a samotné vozovky. Tato ulice to však už roky potřebovala a opravy budou navazovat na ulici Česká. Takže do podzimu musíme počítat s dopravním omezením.

M. L. Výrazně se nám mění také městský park u hřbitova v oddechovou zónu, která bude osazena novými dřevinami a květinami a také mobiliářem. Tím, že je park oddělen od bytové zástavby i komunikace, tak by se mohl opravdu stát místem, které v Mikulově chybělo. Vysadili jsme tu i lípu věnovanou paní Olze Havlové. A z parku by mělo být místo, ve kterém se budou lidé setkávat a odpočívat, chodit na procházky s dětmi a relaxovat třeba i s knihou. 

R. K.: Mikulov se také zařadil k tzv. chytrým městům SMART CITY a využívá moderních IT technologií v řízení města a služeb občanům. První vlaštovkou je výměna světel veřejného osvětlení v rámci projektu EFEKT z dotace Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, jehož cílem je významná úspora elektrické energie. Vyměnili jsme světla na ulici Nová, Piaristů, 22. dubna a Žižkova. A už nyní po pár měsících víme, že máme až 60% úsporu. 

M. L.: Máme také jeden „velký“ projekt a tím je kompletní výměna veřejného osvětlení na sídlišti, kdy se bude měnit i kabeláž, sloupy a všechna světla budou v LED technologii. Soutěž o tuto zakázku právě probíhá a realizace bude zahájena neprodleně.

Náklady na údržbu veřejného osvětlení neustále rostly, proto jsme se už před třemi roky rozhodli pro vypracování kompletní podrobné pasportizace veřejného osvětlení, na jejímž základě se začaly připravovat projekty na jeho opravu a výměnu. Kompletní oprava veřejného osvětlení v celém Mikulově je vyčíslena na 70 milionů korun a měla by trvat šest let. Nejsme schopni udělat vše v jeden rok. Je to opravdu velmi rozsáhlý projekt a postupně bude rozkopáno celé město. 

Jitka Sobotková

IMG 7198