Mikulovské školy i školka prošly rozsáhlými rekonstrukcemi

Koncem prázdnin se dokončují opravy na mikulovských školách. Jak nám řekla místostarostka města Marie Leskovjanová, během letních měsíců se intenzivně pracovalo zejména na obou budovách Základní školy Valtická, a to jak na ulici Valtická, tak na ulici Pavlovská. Současně byla dokončena přístavba Mateřské školy Habánská.

V minulém období město Mikulov přistoupilo ke generálním opravám dvou starých budov ZŠ Valtická. Na budově na ulici Valtická proběhla kompletní sanace zdravotechniky, řešení vlhkosti, opravy kanalizace. „Tyto práce byly rozvrženy až do roku 2019. Ale realizační firma má v úmyslu s velkou snahou dokončovat všechno ještě letos,“ řekla místostarostka Marie Leskovjanová. Náklady na opravy jsou na budově Valtická 17 302 186 korun na stavení práce. K nim ještě přibudou náklady na vybavení.

Rozsáhlou opravou prošla také budova na ulici Pavlovská, kde vznikají nové učebny v podkroví. Součástí této rekonstrukce je také kompletní renovace střechy školy, která už potřebovala generálku. Zde činí náklady na stavební práce 17 060 510 korun. I k nim je nutno ještě připočítat vybavení nových učeben.

„Zatímco opravu budovy na ulici Valtická hradí město Mikulov zcela ze svého rozpočtu, na opravu Pavlovské jsme získali dotaci. Ta činí téměř 85 % nákladů, ale konečné číslo budeme znát až po vyúčtování,“ doplnila místostarostka. I když termín definitivního ukončení prací je 31. 12, výuka na obou budovách začne včas s novým školním rokem. 

Na Základní škole Hraničářů se modernizovaly učebny (oprava podlahových krytin a rekonstrukce a oprava osvětlení)  a opravuje se vstup do budovy školy a schody před školou. Zde činí náklady 1 314 258,29 korun.

Skutečně již dokončeným dílem je oprava mateřské školy na ulici Habánská. Vznikla zde nová učebna pro osmadvacet dětí včetně sociálního zázemí, nové zázemí pro učitele, opravily se i stávající třídy včetně nových výmaleb a v celé budově byly kompletně vyměněny rozvody topení. Celý objekt školky se dočkal i nové střechy. „Děti i jejich rodiče se mohou od 3. září těšit na opravené a nové prostory a věřím, že se jim bude nová školka líbit,“ dodala místostarostka a popřála všem pěkný a vydařený nový školní rok. V poslední fázi se opravují i přístupové cesty do školky.

Město Mikulov na opravu MŠ Habánská získalo dotaci a celkové náklady jsou 11 813 267,58 Kč vč. DPH

Jitka Sobotková

Mikulov oprava skoly