• zpravodajmikulov.cz
  • Zprávy z radnice
  • „Vždycky budu usilovat o to, aby se v Mikulově žilo Mikulovským dobře a návštěvníci se tady dobře cítili,“ říká starosta města Rostislav Koštial

„Vždycky budu usilovat o to, aby se v Mikulově žilo Mikulovským dobře a návštěvníci se tady dobře cítili,“ říká starosta města Rostislav Koštial

Starosta Mikulova Rostislav Koštial stojí ve vedení města již dvanáct let. Za tu dobu se podařilo uskutečnit spoustu věcí a projektů, mnohé vize a nastartované plány na svou realizaci ještě čekají. O tom všem více v rozhovoru. 

starosta nova

Z čeho máte jako starosta, ale i jako občan Mikulova největší radost, co se za uplynulé čtyři roky udělalo?

„Je toho strašně moc. Zaměřili jsme se hlavně na budování pro nás Mikulovské. Investice města směřovaly především do občanské vybavenosti, jako jsou například opravy chodníků, modernizace veřejného osvětlení, opravy škol a školky, rekonstrukce amfiteátru, centra volného času, vybudování nových cyklostezek, opravy bytů a celková proměna bytové politiky, připravujeme rozšíření G-centra, rekonstrukci koupaliště. To všechno je hlavně pro místní, to není primárně pro turisty. Což se nám snaží někdy někdo podsouvat, že děláme všechno jenom pro turisty. 

Je toho opravdu hodně, co se podařilo udělat a co mě těší. 

Ale jednu věc bych chtěl zmínit speciálně. A to je úspěšné dokončení projektu opravy křížové cesty na Svatý kopeček včetně kostela svatého Šebestiána a kampanily a vybudování nové naučné přírodní stezky. Naše letitá práce a snaha o zapsání této dominanty Mikulova mezi prestižní pamětihodnosti byla letos zúročena a Svatý kopeček byl zapsán na Seznam národních kulturních památek České republiky. To je rozhodně jeden z důležitých momentů, který se nám podařil, a jako starostu, ale i jako mikulovského občana mě to moc těší a jsem na to pyšný.“

Jaké projekty jsou nyní nastartovány a bude nutné je v příštích letech zrealizovat?

„Hlavně to bude proměna bývalé hasičské zbrojnice na ulici Svobody na knihovnu a galeriimoderního umění z již pětadvacetileté sbírky děl Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“. Přípravy projektu pokračují a vize se finalizuje. Knihovna a komunitní zázemí bude hlavně pro Mikulovské. 

Zahájili jsme také přípravu architektonické soutěže na proměnu bývalého Národního domuna Náměstí, který jsme loni za 22 milionů korun koupili. Chceme, aby zde vznikl především velkokapacitní společenský sál, který Mikulovu tak moc chybí. Také zde bude turistické informační centrum a zázemí pro spolky a národopisné soubory. 

Dokončuje se projekt tenisového areáluv lokalitě Na Hradbách vedle sportovní haly. Příští rok by se mohly tenisové kurty začít stavět. A moje vize, co s uvolněným prostorem na Doležalce, který nyní tenisté využívají, je, že by zde u hradební zdi vznikla nasypaná pláž, budou zde zelené plochy a oddechové centrum s vodními prvky. To je hodně velký projekt, ale myslím, že není nereálný. 

Zásadní je také rozšíření G-centrao šedesát míst v nové třípodlažní budově. Projektová dokumentace je již připravena. 

Už více jak rok pracujeme na konceptu rozvoje koupaliště, krytého bazénu a wellness ve městě. Máme rozpracovanou studii včetně ekonomické rozvahy. Intenzivně jednám s možnými partnery, kteří by do tohoto projektu s námi šli. Rozhodně totiž nechceme jít tou cestou, že z rozpočtu města budeme investovat 150 milionů korun a bude to pouze městský areál. Ale spíš jde o to, najít investičního partnera, který má s výstavbou a provozováním takového centra zkušenosti.

A co bude v budoucnu rozhodně zásadní a bude to muset nové zastupitelstvo opravdu vyřešit, je rekonstrukce Náměstí. Víme, že podzemí a infrastruktura jsou v havarijním stavu. 

Nová radnice se bude muset k tomuto problému definitivně postavit čelem. Tento mnohamilionový projekt se musí samozřejmě rozdělit na etapy. Důležitá bude ale jak oprava infrastruktury, tak architektonická podoba Náměstí a jeho přilehlých částí. 

Nyní také pracuji na tom a domlouvám se s renomovanými architekty, kteří mají k Mikulovu blízko, aby vypracovali architektonický návrh, jak by mohl Mikulov v budoucnu vypadat ve svém širším pojetí. Chci takovou vizi toho, co je možné, protože všechno souvisí se vším. 

Už dnes víme, že je v Mikulově rozestavěno anebo se připravuje vystavět až tisícovka bytových jednotek, ať už je to lokalita Pod Novou, v bývalých kasárnách, naproti koupališti či u G-centra. A s tím samozřejmě souvisí i poměrně vysoké nároky na infrastrukturu a občanskou vybavenost. Už nyní je nutné s tím vším počítat. A proto je nezbytné celý Mikulov řešit urbanisticky s architekty. 

A pevně také věřím, že se podaří zrealizovat moje myšlenka Integrovaného záchranného systému v Mikulově, na které intenzivně pracuji s Jihomoravským krajem. Nové zázemí pro rychlou záchrannou službu, kterou chci navrátit do Mikulova, a policii bude vybudováno na pozemku vedle hasičů při hlavním silničním tahu. Pracujeme na tom.“

Jaké jsou vaše poselství a vize pro další volební období?

„Vizí a poselství mám minimálně na několik pětiletek. Ale to základní poselství je, že se musí Mikulov ubírat cestou, kdy se nám podaří zharmonizovat to, co naše jedinečná lokalita nabízí, a tím je – historie, víno a atraktivita, kterou chtějí všichni z České republiky i ze světa vidět, a sladit to s potřebami mikulovských občanů. 

Pokud na to budu mít vliv, tak budu vždycky usilovat o tom, aby se tady Mikulovským žilo dobře a návštěvníci se tady dobře cítili.“

Jitka Sobotková