Zlomené stromy a padající větve

V Procháskově lesoparku se v říjnu zlomil strom, javor klen (Acer pseudoplatanus). Zlomil se v místech nad pěší cestičkou v parku, kudy prochází denně mnoho občanů města Mikulova. „Větev, která se odlomila, se nazývá laicky tlakovka, odborně tlaková vidlice. Je to termín pro typ větvení ve tvaru písmene ‚vʻ. Nastává v případě, že dvě větve rostou navzájem k sobě v ostrém úhlu. Jejich borka (lidově nepřesné pojmenování je kůra) nesrůstá každý rok do sebe, toto větvení je tudíž nestabilní a časem se může vylomit,“ vysvětluje Petra Sněhotová z odboru stavebního a životního prostředí MěÚ Mikulov, která má danou problematiku na starosti.

Tlaková vidlice podle odborného vyjádření pochází nejčastěji z kodominantního větvení. „Jsou to větve, které rostou a tloustnou stejně rychle a navzájem si konkurují a soupeří o to, která větev bude terminálem. Ve většině případů je kodominantní větvení zároveň tlakové.

Pokud je v mládí proveden výchovný řez, kdy je jedna z větví potlačena, může být levným způsobem, šetrně a zavčas proveden zákrok, který eliminuje vznik tohoto defektu. Pokud je ovšem defekt vyvinut v rozsahu, jak je vidět na obrázku č. 1, pak daný strom ztrácí z hlediska dlouhodobého rozvoje perspektivu. Pak lze sáhnout jen k technickému zásahu a větvení zajistit vrtanou vazbou, případně předepjatou vazbou. To je samozřejmě nákladný zásah a je tedy nutno zvážit jeho efektivitu ve srovnání s možností výměny stromu,“ vysvětluje Petra Sněhotová.

Javor v lesoparku je silně poškozen a bude tedy odstraněn. „Odlomená větev způsobila na kmeni obrovskou ránu, která je otevřená všem patogenům a povětrnostním podmínkám. Pokud do tohoto kmene zaprší, začne v něm hniloba a poté můžeme očekávat pád celého stromu,“ doplnila Sněhotová. Viz obrázek 2, 3, 4.

A uzavírá: „Z tohoto důvodu se prosím snažme předejít těmto chybám a při vysazování nových dřevin dbejme nejen na zálivku, ale i pravidelný střih dřevin, které potřebují pro svou i naši bezpečnost.“

Jitka Sobotková

strom proch3

strom proch2