Na okraji Mikulova ve směru na Valtice plánuje město zřídit příměstský meruňkový park.

Na okraji Mikulova vznikne příměstský meruňkový park

„Současný meruňkový sad ožije, získá nové využití a nebude primárně sloužit pro produkci ovoce,“ řekl starosta Mikulova Rostislav Koštial. Architektonická studie, kterou si mikulovská radnice nechala vypracovat, počítá s přeměnou území na rekreační ovocný park s parkovištěm.

Na čtyřhektarové ploše by mělo vzniknout záchytné parkoviště pro zhruba sto dvacet aut, květinové louky, naučný meruňkový sad s interaktivními herními prvky, vyhlídkou, sociálním zázemím vč. přírodní čističky. Vzhledem k náročnému vybudování elektrické přípojky se jeví jako ideální zdroj energie ostrovní solární systém.

Část území bude využívána i nadále pro hospodářská zvířata, která zajišťují vypásání prostoru. Ovce tak zvýší atraktivitu pro děti i návštěvníky a zároveň budou výrazně napomáhat údržbě sadu.

„Meruňkový sad by se mohl časem rozrůstat i díky tomu, že si zde budou moci novomanželé vysazovat svůj strom,“ doplnil starosta.

Vznik záchytného parkoviště na okraji města je však limitován územním plánem, který musí Mikulov co nejdříve dokončit. Bude nutné i vyřešit pěší návaznost do centra města a zejména přístup na Svatý kopeček. Prvořadá však bude úprava zeleně včetně vysekání náletových dřevin v území.

Finanční náročnost lze podle starosty Rostislava Koštiala řešit dotacemi.

Architektonickou studii projektu „Příměstský meruňkový park Mikulov“ zpracoval pro město Mikulov Ateliér per partes z Brna.

Jitka Sobotková

IMG 7545

Místostarostka města Sylva Chludilová a starosta města Rostislav Koštial  

IMG 7549

IMG 7552

IMG 7550