Finanční úřady čeká omezení. Dotkne se to i Mikulova

Finanční správa navrhuje od roku 2020 omezit činnost čtyřiatřiceti územních pracovišť finančních úřadů. Na seznamu optimalizace je i Mikulov. Starosta Rostislav Koštial tento návrh však kategoricky odmítá.

Návrh počítá s tím, že na vybraných místech mají pracovat dva úředníci ve dvou dnech, což má v následujících pěti letech přinést úspory ve výši 686 milionů korun.
„Jsme připraveni vyslechnout případné návrhy či stanoviska ze strany zástupců územních samospráv a až po ukončení těchto jednání budeme moci s plnou odpovědností rozhodnout, která pracoviště budou převedena do optimalizovaného režimu,“ uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Jednání se starosty dotčených měst proběhlo i na úrovni Parlamentu ČR a mikulovský starosta a senátor za břeclavský okres Rostislav Koštial návrh Finanční správy důrazně odmítá.

„Řekl jsem kategorické ne. Že s tím nesouhlasíme, že se připojíme ke všem protestům, peticím a aktivitám, že Mikulov bude bojovat za záchranu finančního úřadu v plném rozsahu tak, jak je.“

Optimalizace finančních úřadů je ve fázi příprav. „Zatím nám Finanční správa nebyla ani schopná odpovědět na spousty technických dotazů, jako například, kde budou úředníci sedět, zda zůstane zachována stávající budova, nebo zda budeme muset jako v případě zrušení Katastrálního úřadu vyčlenit prostory pro územní pracoviště přímo u nás na městském úřadě,“ doplnil starosta Rostislav Koštial.

Optimalizaci, která by rušila stávající poměry, kdy například na Finančním úřadě v Mikulově nyní pracuje třináct zaměstnanců a měli by tu zůstat jen dva, považuje starosta za úřednickou pošetilost. „Státní správa se tím opět vzdaluje od občana, podnikatele, živnostníka. Je to až paradox, protože v době, kdy se finanční úřad zlidštil a zejména v Mikulově se stal službou pro občany, tak ho chce Finanční správa omezit,“ komentoval mikulovský starosta.

 
Změny na finančních úřadech
Kde: v Jihomoravském kraji: Bučovice, Mikulov, Moravský Krumlov, Slavkov u Brna
Co: omezení provozu finančních úřadů, rušit se nebudou
Proč: mají se snížit provozní náklady

Jitka Sobotková

IMG 8395