Kruhové objezdy se dočkají zkrášlení

Kruhový objezd u Billy vyvolával poslední roky svým neutěšeným vzhledem četné diskuse, kritiky a otázky, proč se s tím nic nedělá. Neudržovaná zeleň už nebyla ani zelení, dlažební kostky, které zde zůstaly od stavební rekonstrukce, zapomněl také někdo odnést.

„Mikulov coby první město při vstupu do České republiky by si jistě zasloužil, aby návštěvníky vítal vkusněji a aby se za něj nemuseli domácí stydět,“ zaznívalo často při diskusích mezi Mikulovskými i na sociálních sítích.

Silnice včetně kruhových objezdů však není v majetku města, nýbrž státu. A tudíž město ani jeho servisní organizace, jako je například TEDOS Mikulov, nemohou na cizím majetku nic dělat.

Po intenzivních jednáních vedení Mikulova s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, závod Brno, se však blýská na lepší časy.

„Po posledním jednání s ředitelem Davidem Fialou jsme se dohodli, že budeme upravovat kruhové objezdy, které jsou opravdu v neutěšeném stavu. Ale bez svolení ŘSD jsme opravdu nemohli nic dělat,“ potvrdil starosta města Rostislav Koštial.

Město Mikulov nyní zpracuje projekt, který si nechá odsouhlasit a společnými silami a financemi se budou kruhové objezdy upravovat. Jedná se o kruhové objezdy u Billy a mezi benzinovými stanicemi. „Při řešení budou s největší pravděpodobností použity kamenné prvky tolik typické pro Pálavu a co se týká zeleně, tak uvažujme o sukulentech,“ přiblížil plánované úpravy starosta Rostislav Koštial.

Jitka Sobotková

2 Kruhovyobjezd