SERIÁL - Městský úřad Mikulov. Seznamte se, prosím!

Na stránkách Zpravodaje města Mikulov vám budeme v nadcházejících měsících představovat jednotlivé odbory Městského úřadu Mikulov.

Dnes vám představíme odbor organizační a vnitřních věcí, jehož vedoucí je Alena Vargová, kterou jsme vyzpovídali.

Váš odbor je velmi pestrý, co se týká agendy, můžete čtenářům přiblížit, co všechno zajišťujete, jaká je náplň vašeho odboru. S vaší agendou se v životě potká prakticky každý občan.

„Od roku 2013 po převzetí části agend bývalého odboru dopravy, odbor organizační a vnitřních věcí zajišťuje tyto agendy:

  • občanské průkazy a cestovní doklady
  • řidičské průkazy a změny v registru vozidel
  • provádění závěrečných zkoušek v autoškolách, evidenci autoškol
  • matriku
  • evidenci obyvatel
  • podatelnu, pokladnu, CzechPOINT, ověřování podpisů a listin
  • přestupky na úseku dopravy
  • organizaci a přípravu rady a zastupitelstva města
  • volby a místní referenda
  • státní odborný dozor nad stanicemi měření emisí
  • materiální a technické zabezpečení provozu úřadu
  • sekretariát starosty a místostarostek
  • komisi k projednávání přestupků“

Kolik zaměstnanců má odbor?
„Odbor má celkem dvaadvacet zaměstnanců, z toho tři obslužné (zaměstnanci zajišťující úklid a údržbu).“

Jaká agenda je nejvytíženější, občany hojně navštěvovaná?
„Pokud nebudu počítat podatelnu, která funguje pro celý úřad jako místo pro příjem podání a dalších dokumentů, jako pokladna, pracoviště CzechPOINT a lze zde ověřit podpisy a listiny, tak je to určitě pracoviště občanských průkazů a registru vozidel.“

  • Využívají občané moderních objednávkového systému často?

„Moc ne. Snažíme se čas od času upozorňovat na tuto možnost a také na našich webových stránkách v sekci Město Mikulov je vlevo dole banner s odkazem na objednávkový systém, ale zřejmě čekací doby v normální době nejsou tak dlouhé, aby byl objednávkový systém více využíván, přestože by to pro každého bylo určitě pohodlnější.“

  • Co vás osobně na této práci, pozici vedoucího odboru, nejvíce baví, a co je naopak nejnáročnější?

„Práce určitě není jednotvárná. Každý den je jiný, řeší se jiné problémy, setkávám se s jinými lidmi. Náročné je sledovat změny v zákonech a uplatňovat je v praxi. Ale společně s kolegy to zvládáme. Jenom je někdy složité přesvědčit občany, že to není z naší strany zbytečnost a schválnost, ale že musíme dodržovat zákon.“

V letošním roce je opět volební rok (do krajských zastupitelstev), jak organizaci a vše s tím spojené zvládáte?
„Kvůli našemu volebnímu systému se dá se říci, že každý rok je volební. Od roku 2006 do současnosti se pouze v roce 2015 nekonaly žádné volby, jinak jsou volby každý rok. Není výjimkou, že i dvoje a jednou za šest let i troje. Naposledy v roce 2018 se konaly v lednu volby prezidentské, a potom na podzim do zastupitelstev obcí a do Senátu Parlamentu ČR.  To potom je organizace náročná i proto, že pro volby do zastupitelstev obcí jsme zároveň registračním úřadem a registrujeme kandidátní listiny z celého správního obvodu (sedmnáct obcí).

Ale troufám si říci, že organizaci bez větších problémů zvládáme, i díky již ověřenému a schopnému týmu kolegyň a kolegů.

Letos nás čekají volby do zastupitelstva kraje, a to v již známém termínu 2. a 3. října 2020.“

Poskytujete nějaké zvláštní služby – například pracovnice, co dělají OP, jezdí za nemohoucími občany domů?
„Ano. Přibližně dvacetkrát do roka jezdí pracovnice k imobilním občanům vyřizovat občanské průkazy a pracovnice podatelny několikrát ročně ověřovat podpisy.“

Jak jste zvládali uplynulé týdny a nestadandardní situaci v souvislosti s Covid19?
„Ty počáteční dny byly složité, hlavně proto, že celá situace byla pro nás všechny absolutně neznámá. Sledovali jsme webové stránky ministerstev a na základě jejich opatření a doporučení se snažili zajistit provoz úřadu. Co se týká dezinfekčních prostředků tak menší zásobu jsme měli k dispozici ještě po letošní chřipkové sezóně a další ochranné prostředky pro zaměstnance a přístroje na dezinfekci rukou i pro veřejnost se podařilo zajistit s přispěním ostatních kolegů v průběhu cca dvou týdnů. 

Z počátku byl úřad přístupný pouze dva dny v týdnu po třech hodinách, od 20. 4. 2020 již fungujeme standardně, co se týká úředních hodin (pondělí, úterý, středa). Stále ale musíme dodržovat opatření omezující pohyb a množství osob v budově úřadu. Z tohoto důvodu máme ve vestibulu pracoviště koordinátora, který zprostředkovává kontakt s úředníky. Pro vyřízení občanského průkazu, cestovního dokladu, řidičského průkazu a změn v registru vozidel je nutné se předem telefonicky objednat. Zejména o změny v registru vozidel je velký zájem, protože některé okolní městské úřady z různých důvodů ještě stále nefungují na sto procent a bez systému objednávání by nebylo možné dodržet opatření a zároveň nařízení Ministerstva zdravotnictví (množství osob v budově, odstupy mezi osobami minimálně dva metry, bránění shlukování osob na chodbách).“

Jaké jsou úřední dny a hodiny pro občany.
„Pořád platí prosba, aby občané upřednostnili písemný, elektronický či telefonický kontakt před osobním. Pokud již je nutné vyřizovat záležitosti osobně, je vhodné si návštěvu předem telefonicky dohodnout a to platí nejen pro vyřizování záležitosti na odboru organizačním a vnitřních věcí, ale na celém městském úřadě.

Úřední hodiny:

PONDĚLÍ      8.00–17.00 hod.

ÚTERÝ          8.00–14.00 hod.

STŘEDA        8.00–17.00 hod.

V době výše uvedených úředních hodin je otevřen hlavní vchod do budovy úřadu, avšak přístupný je pouze vestibul.

Mimo tuto dobu je úřad pro veřejnost uzavřen.

Vchod na odbor sociálních věcí je uzamčen a je zde instalován zvonek. Osobní jednání klientů na odboru sociálních věcí organizuje vedoucí odboru, případně jednotliví pracovníci odboru.

Kontakty:

Podatelna: 519 444 555 e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Občanské průkazy a cestovní doklady: 519 444 668

Řidičské průkazy a změny v registru vozidel: 519 444 541

http://www.mikulov.cz/mesto-mikulov/mestsky-urad/kontakty-a-provozni-doba/

Doporučuji sledovat webové stránky města – Aktuality a Facebook města. Tam jsou vždy zveřejňovány aktuální informace k činnosti Městského úřadu Mikulov.“

Jitka Sobotková

Mikulov Jak se žije