Město Mikulov si pořídilo elektromobil

Město Mikulov se chce v rámci své činnosti více zaměřit na ekologii a obnovitelné zdroje energie, z tohoto důvodu si pořídilo elektromobil Škoda Citigo e iV.

Na tento elektromobil se Státní fond životního prostředí zavázal poskytnout dotaci ve výši 178 578 Kč výsledná cena vozu by tedy měla být 267 868 Kč.
Elektromobil škoda Citigo e iV je kompaktní vůz vhodný do města s výkonem 61kW a dojezdem na jedno nabití až 253 kilometrů a je poháněn elektromotorem s nejvyšším výkonem 61 kW a maximálním točivým momentem 212 Nm. Elektromobil díky tomu zrychlí z nuly na 100 km/h za 12,3 sekundy a dosáhne nejvyšší rychlosti 130 km/h.

Předpokládaná spotřeba vozu je asi 16 kW, což dělá cca 72 Kč na 100 kilometrů při ceně elektřiny 4,5Kč/kW. Při předpokládané roční naježděné vzdálenosti do 25 000 kilometrů by mohla roční úspora za palivo činit až 44,5 tisíce Kč oproti stávajícím vozidlům ve vozovém parku města.

Zaměstnanci města budou auto využívat v rámci svých denních povinností. Během své činnosti zaměstnanci najezdí nejvíce kilometrů zejména v rámci města a po okolních obcích. V 90 % případů jsou denní nájezdy současných automobilů ve městě do 120 km denně, z tohoto důvodu je ekonomika provozu a spolehlivost elektromobilu zejména z hlediska porovnání s konvenčním spalovacím motorem a jeho náklady na provoz pro město zajímavá. Elektromobily vykazují nižší poruchovost a ušetří se zde na servisu, jelikož spotřební komponenty, jako jsou svíčky, palivové filtry, olej v motoru zde nejsou. Záruka na vozidlo je 5 let nebo 150 000 kilometrů.

„Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.“
www.sfzp.cz
www.mzp.cz

Stanislav Mach, vedoucí odboru rozvoje a živnostenského podnikání MěÚ Mikulov

20200430 121836

MZP logo RGB v2

SFZP H CMYK