Labužnický maratón Gourmet festival Mikulov startuje už 1. června
Už jen několik dnů mají gurmáni, aby si zajistili exkurzi gastronomií napříč staletími. Právě ta je motivem třetího ročníku Mikulov gourmet festivalu, který nabídne ochutnávku z kuchyně Moravanů, Habánů, Rakušanů, Němců a Židů. Posledním dnem registrace je neděle 20. května.
O renesanci tradiční moravské kuchyně snoubené s tím nejlepším vínem se po roce zasadí členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Inspirovat se přitom budou pokrmy pěti národů, jejichž příslušníci se v průběhu let ve městě pod Pálavou usadili. Labužnický maratón pro širokou veřejnost odstartuje už v pátek 1. června a potrvá do neděle.
Unikátní tříchodové degustační menu doplněné vínem se letos bude podávat v hotelu Marcinčák, hotelu Eliška, restauraci Aquarium Relax, hotelu Maroli a v Zámecké restauraci. Každé z vyhlášených zařízení přitom ještě nabídne ochutnávku vzorků vín jedné odrůdy. V hlavní roli se objeví Rulandské bílé a modré, Ryzlink rýnský i vlašský a růžová vína.
„Kromě toho čeká na návštěvníky ještě další doprovodný zážitkový program. Připravili jsme pro ně vzorek čokolády snoubený s kávou a červeným vínem, prezentaci doutníků, poznávání vůní a vzorek slámového vína spolu se sýrem či čokoládou. Večer jim zahraje cimbálová muzika,“ uvedl hlavní organizátor festivalu Petr Marcinčák.
Přesun mezi jednotlivými centry dění podle něj zajistí vozy společnosti Hošek Motor. Odjezd si každý sjedná s hosteskami přímo na místě podle svých potřeb.
Na festival i letos míří VIP hosté, významné osobnosti i celebrity. U jednoho stolu tak zasedne třeba Tomáš Matonoha, Michal Viewegh, Jana Švandová, Miroslav Táborský či Zdeněk Podhůrský. Třetí ročník podpoří rovněž hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.
Zájemci si mohou vybrat z nabídky kompletního balíčku Gourmet tour, který zahrnuje pět předkrmů, hlavních chodů a dezertů, veškerý program a služby, anebo zvolit pouze vybraná menu. Více informací na www.mgf2012.cz.
DS