Mikulov gourmet festival letos představí paletu chutí a vůní z kuchyně pěti národů

Gastronomie se stává fenoménem, za kterým lidé cestují. Už třetí rok zve na gurmánský zážitek rovněž město pod Pálavou. Co přesně se letos objeví na jídelníčku během Mikulov gourmet festivalu?

„Chceme demonstrovat, že místní gastronomii ovlivňuje krajina dané lokality. Ta se nemění, ale my jsme se časem nějak odnaučili využívat plodů, které nám její příroda dává. Regionální potraviny se nám odcizili. A festival je chce připomenout ve špičkovém zpracování těch nejlepších kuchařů naší země,“ popisuje filozofii festivalu jeho hlavní organizátor Petr Marcinčák.

Připomněl, že tentokrát pět vyhlášených restaurací nabídne od 1. do 3. června ochutnávku gastronomie jednoho z národů, jehož příslušníci v průběhu staletí ve městě pod Pálavou žili. Co se tedy objevovalo na stole Moravanů, Židů, Rakušanů, Němců a Habánů, kteří se zasloužili o rozvoj vinařství na Mikulovsku?

Moravská kuchyně v podání Miroslava Husáka nejprve navnadí chuťové buňky gurmánů vepřovým bůčkem na čočkovém salátku s křenovým prachem. „Po předkrmu se bude podávat pečený candát na chřestovém ragú, kroketa z mlíčí, uzený pohořelický kapr na jelítku s fenyklovou pěnou,“ láká Husák. Sladkou tečku za jeho menu udělá jahodový knedlíček z tvarohového těsta, s griliášem a sirupem z oskeruší, ořechovo-čokoládový řez a jahodový sorbet.

Kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký se inspiruje v rakouských kuchařkách. Předkrm snoubí chuť opečené rolky z amura s koprovou omáčkou, vařeným bílkem a pěnou z uzeného lína. Hlavnímu chodu pak bude dominovat vařený hovězí krk s kořenovou zeleninou, křenová espuma, krém z mrkve a hovězí kroketa. Nakonec nesmí chybět jablkový štrúdl.

V německém stylu bude vařit Martin Svatek. Připraví salát z pečené zeleniny na medu s modrým sýrem a marinované kuře, po předkrmu naservíruje roládu z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem a kachními škvarky, glazovanou šalotku a květák. Rozloučí se rýžovým pudingem s malinami, vanilkou a čokoládovou drobenkou.

Židovského menu se ujme Jaroslav Kozdělka. Vsadí nejprve na harmonii šouletu s pomalu uzeným kachním prsem, v hlavním pak skombinuje Pohořelického kapra s bylinkovým farfalem a lilkovým kaviárem. Jako dezert nabídne rýžový kugel s jablečným cullis.

Poslední z mistrů kuchařů Petr Vlásek připomene tradici habánské kuchyně. Jako první bude podávat pěnu ze zauzeného lososa s okurkovým želé a pošírovanou lososovou rolku na hráškovém pyré s pěnou buerre blanc. Další chod skrývá kachní prso na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem, restovanou kapustou a pomerančovo-rozmarýnovou omáčkou. Celé menu završí teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní.

Všechny pokrmy jsou v každé z vyhlášených restaurací snoubeny s vínem prvotřídní kvality z místních vinařství Marcinčák a Volařík.

(TZ)

pozvanka_mail-GF-Mar12