Slavnosti chřestu v Ivančicích

K Ivančicím na jižní Moravě patří chřest již od roku 1829, kdy zde místní lékárník a radní Anton Worell založil první chřestovnu. Pěstování chřestu se záhy rozšířilo a ivančický chřest svou kvalitou začal dobývat tehdejší svět. Anton Worel se stal výhradním dvorním dodavatelem této lahůdky na vídeňský dvůr a císařovna Sissi mu poslala poděkování „za vynikající chřest“.

Slavnosti chřestu budou probíhat v Ivančicích od pátku 18. do neděle 20. května. Lidé si zde budou moci koupit čerstvý chřest (vloni se ho prodaly 4 tuny), v degustační zóně ochutnat chřestové speciality, jež zde bude připravovat 8 vybraných restaurací. Přední moravský sommeliér Libor Nazarčuk bude se známým kulinářem Petrem Stupkou snoubit pokrmy s moravskými víny z předních vinařství. Nedělní oběd připraví Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Alcron a držitel michelinské hvězdičky. Ti, co to do Ivančic nestihnou, mohou ochutnat speciální chřestové menu ve 20 restauracích 8 měst od 12. do 31. května 2012. Další informace na www.slavnostichrestu.cz.