Galant nabízí chřestové speciality a jazz
Kirschen rot, Spargel tot, říká staré německé přísloví. V češtině bychom mohli říct: Když třešně zrají, chřest umírá. Takže máme ještě trochu času představit královskou surovinu, kterou však minulý režim označil za buržoazní přežitek a prakticky tak zrušil slávu ivančického chřestu, který se z našeho kraje proslavil až na vídeňském císařském dvoře.
Renesanci této ryze sezónní zeleniny – nebo chcete-li léku – zažíváme naštěstí znovu. Nesměle v oblasti pěstování, výrazněji v gastronomii. Pražskou tradici svátků chřestu přenesli majitelé hotelu Galant i do Mikulova. Letos poprvé – od pátku 25. 5. do neděle 3. 6. – můžete ochutnat, co všechno tato vynikající pochoutka nabízí a jak se s ní dá pracovat v moderní kuchyni. Přečtěte si šestibodové menu a pochopíte, že do Mikulova přišlo to nejmodernější v kombinaci toho nejtradičnějšího, co světová gastronomie nabízí.
*Jemný smetanový krém s chřestovým tataráčkem v mantlu z uzeného lososa a pestem *Bílý a zelený chřest nakládaný ve vaječném Vinaigrette se salátkem z ředkví a rebarbory s jahodami, domácí vícezrnný chléb *Gratinovaný chřest Royal s pražskou uzenou šunkou a slaninou Affumicata s omáčkou ze sýra Fourme d'Ambert
*Grilovaný Haddock filet s královským vařeným chřestem v palačince z medvědího česneku s holandskou omáčkou a pařeným bramborovým vajíčkem *Pomalu pečený hřbet z mladého selátka a rozdušené vepřové líčko s grilovaným zeleným chřestem, smaženou bramborovou placičkou a Royal ragout z bílého chřestu *Radkův chřestový sorbet v čokoládovém košíčku s chipsem z kakaových bobů, cukrovým piškotem a omáčkou z maracuji
Protože chřestové menu z čerstvých surovin je zážitkem a musí se na něj připravit kuchyně i konzumenti, bude podáváno v Galantu ve všední dny po předchozí objednávce vždy od 18 hodin a o sobotách a nedělích počínaje dvanáctou hodinou až do 20 hodin.
Jednotlivá jídla doprovodí vína ročníku 2011 z místního vinařství Galant.
Kompletní menu stojí 650 Kč, jednotlivé chody do 150 Kč.
Milovník chřestu určitě uspokojí své chutě. Už protože je špičkový chřest dovezen přímo od pěstitele v Německu, který ho dodává i do moskevského Kremlu a na japonský císařský dvůr.
Takže jsou dva důvody, proč navštívit tento víkend Galant. Vynikající chřest a vynikající jazz.
Nezapomeňte, že Jazzové dny Karla Krautgartnera pokračují v sobotu 2. června koncertem Lacza Decziho a jeho orchestru New York Celula Band.
Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji do 31. 5. za 220 Kč v recepci hotelu nebo v TIC v Mikulově na Náměstí. Na místě pak budou vstupenky za 250 Kč. Součástí koncertu bude degustace vín z našeho vinařství.
Druhou variantou je přidat si nad rámec koncertu ještě večeři s mistrem. Budeme podávat Lacovy oblíbené speciality, takže se těšte na bohatou ochutnávku. Začátek večeře je v 18 hodin a vstupenky stojí v předprodeji 620 Kč, na místě pak 650 Kč.
Kombinovaná vstupenka na oba koncerty (pátek a sobota) stojí 400 Kč a je v předprodeji jak v recepci hotelu Galant tak v TIC Mikulov.
HG