Na Zámeček na gulášfest i moravské božolé
Již pátý ročník Pálavského gulášfestu bude příští sobotu 20. října před Hotelem Zámeček. Jeho pořadatelé slibují tradiční přehlídku mezinárodního kulinářského umění, guláše rozličných jmen i chutí ve více než třiceti kotlích. „V loňském roce soutěžily týmy z České republiky, Slovenska, Maďarska i Rakouska a návštěvníci snědli přibližně šest tisíce porcí národních pochoutek,“ řekl Josef Ševčík, majitel Hotelu Zámeček. Letos budou k ochutnání mj. guláše – segedínský, kozí, vegetariánský se žampiony či sušenými švestkami, jelení, mexický, vinařský či námořnický, ale i guláš zlomených srdcí a senátorský. Soutěžní listina se plní týmy, které se příští sobotu v Mikulově potkají.
Kulinářské klání vypukne v jedenáct hodin, kdy se pod kotli zažehne plamen a soutěžní družstva se pustí do vaření v soutěži o nejlepší guláš. Ten bude hodnotit odborná porota, posuzovat bude nejenom vzhled, konzistenci a křehkost masa, ale i stylové oblečení soutěžních týmů a výzdobu stánku.
Součástí gulášového festivalu je také košt mladých vín ročníku 2012 pod ochrannou známkou moravské božolé za doprovodu cimbálové muziky a Mužáků z Březí. „Chybět nebude ani tekoucí víno z kašny, soutěž o největšího jedlíka a gůlání sudu na čas,“ řekl Josef Ševčík.
jich, foto: archiv Hotel Zámeček