Unikátní kombinace vína a čokolády
Vinařství Volařík z Mikulova a Xoco Club, český výrobce exkluzivní čokolády, se rozhodli společně snoubit víno a čokoládu. Připravili dva dokonalé páry vína a čokolády.
První kombinací je Tramín červený 2011 s čokoládou Heart Soul 73% z řady XC Chocoflower. Inspirací pro chuť této čokolády je vzácné koření starověku Siphium, zvané též pro své účinky Heart Soul. Edice je tvořena 73% jednodruhovou čokoládou z Tanzanie a je doladěna svěží kombinací květin a bylin z jihu Evropy. S polosuchým grepovým tramínem tvoří Vášnivé souznění chutí a vůní".
Druhé spojení, terroirová Pálava 2011 s hořkomléčnou čokoládou Cassia Aures 63%, nabízí Symfonii nektarových tonů. Sametová čokoláda je blendem jednodruhových čokolád z Tanzanie, Ghany a Ugandy s květy, orientálním kořením a s dotykem perské modré soli. Ve vůni i chuti vína dominuje vyzrálý hrozen, který prodlužuje dochuť a intenzitu snoubení.
„Tyto dvě kombinace pro opravdové gurmány jsme pečlivě hledali se sommelierem vinařství i samotným panem Volaříkem a výsledek je famózní. Vybraná vína se s čokoládami Chocoflower snoubí dokonale,“ pochvaluje si chocolatier Daniel Syrový z Xoco Clubu.
Xoco Club vznikl původně jako klubová platforma pro české milovníky opravdové čokolády. Z vášně pro čokoládu se poté v roce 2011 zrodily první vlastní edice noblesní čokolády určené speciálně pro snoubení s víny.
Obě společnosti mají smělé plány do budoucna. Další výjimečnou kombinaci vína a čokolády připravují na jaro příštího roku. „Bude to snoubení rosé vína s čokoládou Rose of Jericho 69%. Vyvrcholením spolupráce by pak měla být čokoláda, která bude zcela exkluzivně připravena k dalšímu, předem vybranému vínu z terroirové řady Vinařství Volařík,“ uzavírá Daniel Syrový.
Markéta Sojková