Mikulovský gourmet festival vzdá hold kuchyni Dietrichsteinů
Již tradičně patří přelom května a června v Mikulově všem gurmetům. Od 30. května do 2. června 2013 se zde bude konat již čtvrtý ročník MIKULOV GOURMET FESTIVALU, který je velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny. Letošní 4. ročník festivalu vzdává hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichsteinů.
Ve vyhlášených restauracích magického vinařského města se budou opět servírovat lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů. „Letos jsme se inspirovali v kuchyni Adama z Dietrichsteinu, jenž působil v 16. století ve službách císaře Maxmiliána II. Jako diplomat cestoval po celé Evropě a navíc byl také vychovatelem mladého Rudolfa II., kterého učil mimo jiné také stolování. Na svém mikulovském panství využíval darů moravské země a jeho hostiny byly vyhlášenou událostí celého císařství,“ říká organizátor festivalu Petr Marcinčák.
Novinkou letošního ročníku je také rozšíření degustačních míst o rybí restauraci V Lomu, čímž organizátoři navazují na snahu pánů z Dietrichsteinu o sepětí člověka s krajinou a současně o vnímání země jako bohaté zahrady, která člověku přináší své plody. Rybí restaurace V Lomu bude vytvořena speciálně pro hosty festivalu v přírodní kulise zatopeného vápencového lomu a její menu bude připraveno z ryb ulovených v místních rybnících, na kterých dnes hospodaří společnost Rybníkářství Pohořelice.
„Snažíme se objevovat a nalézat novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s Národním týmem kuchařů a cukrářů ČR je každý rok nastavena laťka gastronomické úrovně festivalu velmi vysoko. Ale sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představují jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region,“ vysvětluje hlavní smysl dnes již tradičního gurmánského setkání jeho hlavní organizátor a známý moravský vinař Petr Marcinčák.
Přípravu jídel podávaných během festivalu mají na starosti členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Tentokrát dostanou za úkol otevřít pomyslné historické kuchařky z doby renesance a připravit šlechtická menu, která všechny návštěvníky MIKULOV GOURMET FESTIVALU přenesou do doby raného novověku. Festivalové menu bude vedle již zmíněné rybí restaurace V Lomu nabízet pět dalších mikulovských restaurací – hotel Marcinčák, hotel Maroli, hotel Eliška, Zámecká restaurace a restaurace Aquarium Relax. Další informace o 4. ročníku MIKULOV GOURMET FESTIVALU najdete na stránkách www.mgfest.cz.
jich