Slow Food Pálava prezentuje Mikulov i místní produkty
Institut pro trénink pohostinnosti, jehož sídlo je v Mikulově, přivítal nedávno účastníky týdenní exkurze studentů z Univerzity gastronomických věd v italském Polenzu.
„Po loňské první exkurzi do České republiky, která nasadila podle slov účastníků i průvodců z univerzity vysokou laťku kvality, jsme se snažili připravit program ještě kvalitnější a zajímavější. Od řízené degustace piv z malých pivovarů a návštěvy místního pivovaru Mamut přes exkurzi v tradičních i moderních vinařstvích a Národním salonu vín až po seznámení s tradiční moravskou kuchyní v Hospůdce pod zámkem,“ řekl ředitel institutu Martin Hrabec.
Italská univerzita byla založena hnutím Slow Food a regionem Piemonte a studentům, kteří navštívili Mikulovsko, se tu velmi líbilo a řada z nich už před odjezdem plánovala, že se na Jižní Moravu a především do Mikulova vrátí znovu. „Po této druhé úspěšné exkurzi se začíná rýsovat další možnost spolupráce s univerzitou v oblasti gastronomických přednášek a prezentací přímo na půdě školy v Polenzu, což bude pro propagaci České republiky, Jižní Moravy a naší tradiční gastronomie určitě přínosem,“ dodal Martin Hrabec.
Dalším hostem, který navštívil Mikulov, byl Pierre Josse, prezident Slow Food Paris a zároveň redaktor francouzského cestovatelského průvodce Routard, který přijel na Jižní Moravu hledat zajímavé gastronomické cíle pro nový katalog. „Seznámení s Mikulovem, jeho víny a gastronomií pro něj podle jeho slov bylo krásným zážitkem a můžeme se těšit, že se Mikulov brzy objeví mezi doporučenými cíli Routardu,“ řekl Martin Hrabec.
Institut pro trénink pohostinnosti společně s mikulovskou Biotékou prezentoval konvivium Slow Food Pálava a tradiční produkty začátkem června také na „Trzích země“ v Dolním Rakousku a i do budoucna chystá další zajímavé akce, které přispějí k propagaci Mikulovska a gastronomie v zahraničí.
js, foto: archiv Martin Hrabec