Kulinářský maraton „Kdo s koho“ pokračuje
Kulinářský maraton „Kdo s koho“ se přehoupl do své druhé půle a pomalu jde do finále. Majitelka galerie U Ní Hana Chybová, kde kulinářské kláním od srpna každou středu probíhá, říká: „O soutěž je zájem, sešlo se nám dokonce devatenáct vzorků a měli jsme i dětskou kategorii. V pomazánkách dokonce první a třetí místo získala dvě mladá děvčata. A potěšilo nás, že se účastní i muži.“
Od začátku srpna, kdy se v galerii s kulinářským soutěžním maratonem začalo, se ochutnávali koláče a buchty, kvašáky, nepečené dezerty, ale i domácí sirupy, nakládané okurky, slané koláče, pomazánky či speciality z mletého masa. „Měli jsme tu samozřejmě i sezónní ovoce, cuketové či dýňové speciality,“ doplňuje iniciátorka soutěže Hana Chybová.
A jak probíhá samotná soutěž? „Soutěžící donesou do galerie vzorky, které jsou vystaveny, a v 17 hodin každou středu se začíná degustovat a bodovat od 0–5 bodů na lístek, který každý ochutnávající dostane od obsluhy. Ten je po degustaci složen a vhozen do klobouku. Vše je anonymní a degustují i hosté galerie a kolemdoucí,“ vysvětluje pravidla Hana Chybová.
Večer v osm hodin je pak vyhlášení vítězů, předávají se diplomy a vítěz kategorie získá také krásnou zástěru s logem „1. MÍSTO GALERIE U NÍ, kulinářský maraton KDO S KOHO“.
Recepty ověnčené zlatem, stříbrem i bronzem Hana Chybová pečlivě shromažďuje, protože budou součástí připravované kuchařky galerie U NÍ. „Ochutnávky jsou zdarma a všechny na soutěž zveme, ať už přijdou se svým vzorkem či bez něj jen se podívat a načerpat inspirace,“ doplňuje galeristka.
V listopadu se bude soutěžit o nejlepší bramborové speciality, mleté maso na kyselo, nakládané zelí, marmelády či domácí likéry a punče. Kulinářský maraton končí 18. prosince nepečeným cukrovím.
js