Mikulovští učni podávali ochutnávku řemesla
Oloupat, naporcovat a servírovat pomeranč pouze pomocí speciálního nože a vidličky. I to si v Mikulově vyzkoušeli žáci základních škol. Střední odborné učiliště se tam totiž ve středu 26. ledna stalo dějištěm Oborového dne se zaměřením na gastronomii.
Zaměstnavatelé i úřady práce hlásí nedostatek řemeslníků. Na propagaci a zvyšování prestiže učebních oborů se proto zaměřil projekt sokolnické Integrované střední školy s názvem Moje volba – moje budoucnost.
„Chceme dětem nabídnout příležitost k tomu, aby si některá z řemesel samy osahaly, vyzkoušely, získaly konkrétní představu, o čem které učební obory jsou. My jim zprostředkujeme praktickou zkušenost, rozhodnutí kam z deváté třídy je pak jen na nich,“ představila hlavní myšlenku metodička projektu Lenka Vaňková.
Další z řady oborových dnů se tentokrát zaměřil na gastronomii. V oblasti rautů a gastronomických akcí je přitom vyhlášené mikulovské Střední odborné učiliště, jehož studenti obsluhovali dokonce i prezidenta Václava Klause. A tak právě oni představili školákům práci cukrářů, kuchařů a číšníků.
Žáci posledních ročníků vybraných základních škol z Hodonínska a Brněnska se mohli dívat pod ruce zkušených učňů a sami si ledacos vyzkoušet. Třeba tvarování figurek z marcipánu, zdobení perníčků bílkovou polevou nebo dranžírování čili loupání ovoce, aniž by se jej dotkli rukou. Největší tlačenice však byla u barmanského pultu. Tam si holky a kluci umíchali vlastní koktejl.
Ukázku vyřezávání dekorativních vzorů sledovala třeba Kristýna Knobltová z Mikulčic. „Já mám hodně blízko právě k cukrařině, doma pomáhám při pečení. Ale lákalo by mě i modelování soch,“ přemítala o svém budoucím směřování žákyně sedmého ročníku.
Podle Josefa Michny, ředitele mikulovského učiliště, vychází z devátých tříd čím dál tím méně dětí, a tak i střední školy s maturitními obory musí brát žáky, kteří tam nepatří. „Dříve se tam přitom dostali jen ti nejlepší, ostatní šli automaticky do učení a nikomu to nepřipadalo divné. I my pociťujeme tenhle nepoměr žáků a škol. Třeba u oboru zámečník můžeme otevřít jen jednu třídu a bereme každého,“ potvrdil.
O gastro obory je v Mikulově naopak poměrně slušný zájem. Obor kuchař-číšník zlákal i Lucii Novákovou ze Zaječí. „Máme to v rodině, babička je kuchařka a maminka servírka. Studium mě baví, učíme se tu třeba i o společenském chování. Když se někdo vážně snaží, může se podívat taky do zahraničí. Tahle profese je hodně o kontaktu s lidmi a bezpečně se s ní uživíte,“ popsala třeťačka.
Organizátoři projektu zdůrazňují, že řemeslo nemusí končit u dělnické profese. „Výuční list neznamená překážku v dalším studiu nebo kariérním růstu,“ doplňuje Vaňková. Kromě oborových dnů pořádají také besedy s fundovanými odborníky a exkurze do podniků.
Projekt, který je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky, počítá také s vytvořením aktuálního katalogu řemesel.
ds