Slavnosti moravského uzeného ve Valticích

Kotle s ovarem, udírny s krkovičkou a ohýnky na opékání špekáčků. Omamná vůně zaplní o víkendu 1. a 2. března valtické náměstí, kde se bude konat první ročník Slavností moravského uzeného.

„Na náměstí bude soutěžit šest vyhlášených uzenářů o titul Nejlepší moravské uzené. Masopustní a zabíjačkové speciality budou vinaři snoubit s místními vzorky a návštěvníky čeká i kuchařská show, řeznická škola a spousta folklorní muziky," prozradila za organizátory Anna Krutová.

Každý návštěvník dostane ke vstupence ovarovou polévku zdarma a k tomu možnost ochutnat šest soutěžních vzorků uzeného. Svému favoritovi pak může vhodit hlas a stát se tak členem veřejné poroty, která rozhodne o titulu Nejlepší moravské uzené Valtic 2014. „V Brně byla konkurence veliká. Všechny uzenářské firmy si totiž velice zakládají na kvalitě surovin, nepoužívají éčka a udí podle tradičních receptur. Kromě klasického uzeného jsou k dostání domácí šunky, fermentované i klasické klobásky, slaniny a zabíjačkové speciality," řekl k uzenářské nabídce organizátor Pavel Pichler z ECEATu. Návštěvníkům se tak naskýtá jedinečná příležitost nakoupit kvalitní produkty a přímo si je i porovnat.

Na své si přijdou i děti. Připraveno je divadlo, buřtíková pátrací hra či miniZOO. Teplé masopustní a zabíjačkové speciality bude servírovat festivalová restaurace. Diváci mají ke vstupence zdarma ochutnávku uzeného a ovarovou polévku. Otevřeno pro ně bude zdarma i Muzeum železné opony a mimořádně zpřístupněn i valtický zámek.

„Návštěvníci slavností se mohou naučit také porcovat sele. Ukazovat jim to bude na workshopu řezník Vojtěch Kuřátko z Velké Bíteše. Čas od času musí řezník také kontrolovat udírnu a ochutnávat s ním samozřejmě mohou i návštěvníci slavnosti," říká organizátorka Krutová.

K Moravě patří neodmyslitelně také folklor. K degustaci proto zahraje ve velkém krytém stanu cimbálová muzika Rebend, místní dětská cimbálka Valtičánek a přijedou i folkloristé z Rakouska ze Schrattenbergu.

js, foto pořadatel

DSC 0057