Letošní Mikulovský gourmet festival vzdá hold kuchyni Dietrichsteinů
Začátek června patří v Mikulově již tradičně gurmetům. Od 5. do 8. 6. se zde bude konat již pátý ročník MIKULOV GOURMET FESTIVALU, který je velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny.
Letošní 5. ročník festivalu vzdává hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichsteinů s reminiscencí na jejich letní kratochvíle. Přípravy na tento gurmánský svátek jsou v plném proudu a v polovině ledna se finalizovala festivalová menu pro jednotlivé restaurace a ke každému chodu se vybíralo vhodné víno.
V sedmi vyhlášených festivalových restauracích se budou opět servírovat lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů. „Letos jsme se inspirovali v kuchyni Maxmiliána I., který byl druhým pánem na mikulovském panství Dietrichsteinů a působil ve službách císaře Rudolfa II. jako komoří a štolba. Lov byl jeho životní vášní a jeho lovecké hostiny byly vyhlášenou událostí pro celé císařství," říká organizátor festivalu Petr Marcinčák.
Novinkou letošního ročníku oslavy moravské kuchyně a snoubení jídla s vínem je také rozšíření degustačních míst o restauraci Pod Svatým kopečkem, čímž organizátoři navazují na snahu pánů z Dietrichsteinu o sepětí člověka s krajinou a současně o vnímání země jako bohaté zahrady, která člověku přináší své plody. Restaurace Pod Svatým kopečkem bude vytvořena speciálně pro hosty festivalu v přírodní kulise úpatí Svatého kopečku s výhledem na celý Mikulov a představí další úžasnou scenérii.
„Snažíme se objevovat a nalézat novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s Národním týmem kuchařů a cukrářů ČR je každý rok nastavena laťka gastronomické úrovně festivalu velmi vysoko. Ale sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představuje jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region," vysvětluje hlavní smysl dnes již tradičního gurmánského setkání jeho hlavní organizátor a známý moravský vinař Petr Marcinčák.
Festivalové menu bude vedle již zmíněné restaurace Pod Svatým kopečkem nabízet šest dalších mikulovských restaurací – hotel Marcinčák, hotel Maroli, hotel Eliška, Zámecká restaurace, restaurace Aquarium Relax a rybí restaurace U Lomu Mariánský mlýn. Další informace o 5. ročníku MIKULOV GOURMET FESTIVALU najdete na stránkách www.mgfest.cz.
js