Festival Národů Podyjí se vydařil. Přálo počasí, lidé si pochutnali na kulinářských specialitách, hrálo se i tančilo dlouho do noci
Patnáctý ročník festivalu Národů Podyjí, který se v Mikulově konal o víkendu 18.-20. července, se vydařil. Přálo především počasí, které bylo v sobotu až tropické, a lidé vyhledávali stín, kde by mohli s chutí sníst kulinářské zázraky a poslechnout si zajímavý kulturní program. Kulinářsko-kulturní svátek pod širým nebem si vychutnal snad každý, kdo do města pod Pálavou zavítal.
Mikulovský festival Národů Podyjí je jedinečným setkáním. „Jeho hlavní myšlenkou je připomenout si, že kulturu i gastronomii Podyjí utvořila řada národů, které tu zanechaly něco ze svých zvyklostí. A celá akce tak dává těmto národnostním skupinám už popatnácté příležitost představit své hudební, taneční, divadelní a kulinářské výtvory," řekla produkční Pavlína Janderková.
Páteční zahajovací program byl věnován tématu (In)tolerance a soužití mezi lidmi. V galerii Konvent byla zahájena výstava fotografií Noc venku Břeclav 2013 fotografa Zbyňka Uhra, které upozorňují na problematiku bezdomovectví. Výstava bude až do konce července přístupná v Hospůdce pod zámkem na Husově ulici.
Celou sobotu pak mikulovské Náměstí vonělo a až do pozdních nočních hodin se na podiu vystřídalo několik uskupení a kapel. Zejména finální vystoupení brněnského pouličního šramlu Urband sklidil takový zájem, že lidé tančili na nočním Náměstí a vyžádali si několik přídavků s příslibem, že za rok přijede kapela opět.
Speciality kuchyní národů Podyjí byly opravdu pestré a velmi chutné. Letos se představilo dvacet kuchyní. Tradičně tu byl stánek s bulharskými specialitami. Tentokrát Mira Kralik připravil zeleninovo-masovou směs zvanou pileška kavarma. Nechybělo pečené sele a jehně u stánku se srbskou kuchyní. Vídeňské speciality v podání Jitky Plesz lákaly na vídeňský řízek, vinné listy a legendární jablečné sádlo. "Jsem tu poprvé a telecí řízek jsem nikdy nejedl, takže moje volba byla jasná. A musím říct, pochutnal jsem si moc," řekl návštěvník Petr z Jihlavy. Manželský pár z Mělníka zase porovnával chutě ukrajinského a ruského boršče. "Jen do té pravé ruské vodky už v tomto obrovském horku nejdu, to by nedopadlo dobře," smál se muž.
U všech stánků mohli lidé ochutnat slané i sladké pokrmy, pocházející z pokladnic rodinných receptů příslušníků jednotlivých národů, které žijí v Podyjí. Vynikající byly moravské koláče, které nabízela Silvie Kovaříková, židovské speciality připravené Marií Leskovjanovou ze Spolku přátel židovské kultury v Mikulově či arménský šašlik, grilovaný lilek a tolma. "To je mleté maso s vinným listem, naše specialita, stejně tak jako palačinky s mletým masem," řekla mladá žena, která nabízela dobroty na stánku s arménskou kuchyní. Lidé si pochutnávali také na slovenské sármě, ale i na haluškách se zelím od Zdenky Nemešové, která připravila speciality ze středoslovenské kuchyně. Rómská gastronomie pak lákala na typický romský pokrm gója, což jsou střívka plněná směsí, podobnou bramboráku.
Letos poprvé také pozvání pořadatelů z Občanského sdružení Národy Podyjí přijali i členové klubu Hanoi z Prahy a představili vietnamskou kuchyni. Velmi chuťově zajímavé bylo hovězí s badyánem a se skořicí. V horkém letním dni pak byla osvěžující ledová vietnamská káva s ledem. "Vietnam je druhý největší exportér kávy na světě a lidé ve Vietnamu pijí kávu stále. Ta autentická vietnamská se připravuje za pomocí filtrů, něco jako francouzská. No vždyť také francouzští kolonisté k nám kávu na konci devaténáctého století přivezli," vysvětlila velmi krásnou a čistou češtinou vietnamská dívka Dana.
Zajímavými krajovými nápoji ať už alkoholickými či nealkoholickými se mohli návštěvníci občerstvit u většiny stánků. Čepovalo se i pivo, nalévala se pravá ruská vodka, slivovice, moravská vína, jablečný mošt či domácí meruňkový koktejl a přímo na radnici byla ochutnávka vín, kterou připravilo vinařství Volařík. "Na různé košty a výstavy vín sem k vám na Moravu jezdíme pravidelně, ale tahle ochutnávka se nám líbí moc. Fakt špičková moravská vína a je moc fain ochutnat i kvalitní rakouská," řekla skupinka cyklistů, která ten den zavítala do Mikulova v rámci letního putování po vinařských stezkách Mikulovska, kterou pořádala Nadace Partnerství.
Letošní jubilejní patnáctý ročník festivalu Národů Podyjí se vydařil. "Lidem se akce líbí, slyším kolem sebe, jak si pochutnávají, a mnozí se sem vrací pravidelně. I výběr kapel a celý kulturní program se podařil. Jen snad to horké počasí. Ale to už opravdu není v naší moci," řekla za pořadatele z Občanského sdružení Národy Podyjí Pavlína Janderková. Celou akci ukončila jako již tradičně společná veřejná nedělní snídaně v zámecké zahradě.
js
Role moderátorů se jako již tradičně ujali Jaromír Crhan a Veronika Janýrová
Zahráli i Depeche Mode Revival Band