67. ročník Pálavského vinobraní bude poctou vínu a jeho historii
Na letošním ročníku Pálavského vinobraní bude opět hlavní hvězdou víno v rozmanitých podobách a poteče tu proudem. Podaří se překonat loňský rekord, kdy se během tří dnů vypilo neuvěřitelných devadesát hektolitrů burčáku? Ochutnáte jej na Náměstí i ve Vinařském městečku, fandit vínům můžete v Národní soutěži vín nebo na Mistrovství ČR v rozeznávání vůní. Letos poprvé se promítají staré dokumentární filmy s tématikou vinařství.
Celkově se na této velkolepé oslavě vína, tradiční moravské gastronomie a bohaté kultury představí více než šedesát vinařství a vinařů. Pro ně samotné vinobraní zahajuje tu nejkrásnější část práce ve vinohradu. Sbírají hrozny, lisují je a vyrábějí víno, které nejprve projde fází populárního burčáku a končí novým ročníkem vína, připraveným k degustacím a prodeji.
Dary jihomoravských vinohradů i další speciality mohou návštěvníci ochutnat ve stáncích na Náměstí a především v tradičním Vinařském městečku v Kapucínské ulici. Zahrají tu i místní cimbálové muziky, flašinetář a například i skupina Klapeto. V pátek i sobotu 12. a 13. 9. městečko navštíví veselý bůh vína Bakchus, jež pravidelně žehná vinařům úrodu. Po celé tři dny se v hlavním sále zámku bude konat Národní soutěž vín Mikulovské vinařské podoblasti, samozřejmě s možností veřejné ochutnávky z více než pěti set vzorků. Zámecké prostory nabízí i ochutnávky dalších vinařství – v zámeckém sklepení najdete vína vinařství Marcinčák, u obřího sudu vinařství Vinofol a nově se degustuje i v galerii vinařských lisů, kde čeká Víno Mikulov. Přímo do firemních prostor pak zvou milovníky vína Vinařství Volařík a Vinařství Galant.
Po celé tři dny pak hosté mohou zhlédnout tradiční zpracování hroznů, které předvedou vinaři z poetických Sedleckých vín na zámecké terase u Udírenské věže. Mikulovský nos, což je Mistrovství České republiky v rozeznávání vůni ve víně, je další již neodmyslitelnou součástí Pálavského vinobraní. V sobotu 13. 9. na něm návštěvníci změří síly v rozeznávání vůní ve víně. „Jako každý rok budeme s napětím očekávat, zda se potvrdí, že ženy mají lepší čich, nebo zda muži prolomí zatím celkem jednoznačnou nadvládu žen," řekl organizátor soutěže Vladimír Jarkovský. Součástí Mistrovství ČR bude také program sommeliérské minimum, které představí zásady správné degustace vína. V neděli 14. 9. pak dostanou slovo i ti menší a na akci Malí sommeliéři mohou vhodnou formou poznávat krásu a kulturu světa vín.
Letošní novinkou je projekce starých vinařských filmů ze sbírek Regionálního muzea v Mikulově. Promítají se v pátek 12. září na horním nádvoří zámku. Krátké dokumentární snímky jsou zaměřené na místní vinařství a přibližují historii tohoto oboru. Dozvíte se, jak dříve vypadalo pěstování vína, a poznáte minulost zdejších pracovitých lidí. Filmoví fandové se mohou těšit na dokument „800 let města Mikulov" z roku 1973 nebo například na jedinečný informační firemní film z roku 1990 „Moravské vinařské závody". Všechny tyto zhruba dvacetiminutové filmy byly režírovány Petrem Kudelou.
Další atraktivní novinkou je pak folklorní pásmo Otevření hory – zahájení vinobraní, které v pátek v 17:30 h představí u Udírenské věže Národopisný soubor Pálava.
„Pálavské vinobraní 2014 bude bohaté nejen na víno, ale i další program pro malé i velké návštěvníky, kteří se prostě chtějí bavit a užít si pravou moravskou pohodu v srdci historického Mikulova," shrnula za organizační tým ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová Marcela Koňáková. Dodala také, že kompletní program si každý může prohlédnout na nových webových stránkách www.palavske-vinobrani.cz.
lk