Lidé na víkendovém festivalu ochutnali sýry, kozí zmrzlinu i máslo
O víkendu 20. a 21. září se v Mikulově konal již druhý ročník festivalu Sýr 2014. Akci, na které se představilo šestnáct malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska, pořádalo mikulovské konvivium Slow Food Pálava ve spolupráci se Svazem faremních zpracovatelů a Střední mlékárenskou školou v Kroměříži a společností Mikulovská rozvojová.
Druhý ročník festivalu, který proběhl pod záštitou ministra zemědělství ČR Mariana Jurečky, přivítal na sýrové tržnici na mikulovském náměstí celkem šestnáct malých sýrařů a mezi nimi byla k radosti pořadatelů i první „sýrařská vlaštovka" z Mikulova, Farma Pálava rodiny Vicanovy, která hospodaří na bývalé vojenské střelnici pod Mušlovem.
Důležitou součástí festivalu byla opět národní soutěž malých sýrařů a hodnocení sýrů odbornou porotou pod vedením předsedy slovenského Cechu bryndziarov Jána Keresteše. Do druhého ročníku soutěže se přihlásilo celkem třiatřicet sýrařů s osmdesáti vzorky sýrů, které byly podle odborné poroty ve srovnání s loňským ročníkem ještě kvalitnější jak z hlediska senzorických vlastností, tak i technologického zpracování. „Konkurence byla hodně silná a je skvělý úspěch, že prakticky největší nováček v oboru sýrařství, místní Farma Pálava, si odnesla hned tři diplomy za jedno druhé a dvě třetí místa," řekl pořadatel festivalu Martin Hrabec z konvivia Slow Food Pálava.
Kromě sýrů nabídla letos tržnice znovu i vína z Podpálaví, biomošty, klobásy a špek z vepřů Mangalica, beraní guláš a samozřejmě mikulovské pivo Mamut. V rámci doprovodného programu byl nachystaný dětský program a oblíbené ovečky v ohradě, v sobotu odpoledne hrála cimbálová muzika a zpívající „tetičky z Ježova" předváděly stloukání másla ve staré máselnici. V neděli pak nabídku tržnice zpestřil stánek rakouského biosýraře se sýry z nepasterizovaného mléka. „Jediným kriteriem festivalu i soutěže je, aby sýrař nebo sýrárna měli maximálně pět zaměstnanců, protože to nám zaručí, že se bude jednat opravdu o řemeslné sýry s jistým původem i použitou surovinou a že sýrař dokáže zákazníkům kromě skvělého produktu nabídnout i jeho příběh," uvedl Martin Hrabec.
Během dvou festivalových dnů navštívilo sýrovou tržnici kolem dvou tisíc návštěvníků a zájem o sýry byl opravdu veliký, což potvrdili i sami sýraři, kteří většinou prodali téměř vše, co přivezli. Jak v sobotu, tak v neděli sice krásné slunečné počasí a provoz tržnice trochu předčasně ukončila bouřka, ale přesto se druhý ročník festivalu vydařil podle očekávání.
Druhý ročník festivalu sýrů byl realizován nejen s finanční podporou ministerstva zemědělství, ale i díky materiální i personální podpoře řady dalších organizací a firem, mezi něž patří: Educatoria Institut, ONEPR, Profibaustoffe CZ, Italinox, Chevron Gastro, Didalab, Café Bárta, Hospůdka Pod Zámkem, Jezdecký klub Mikulov, Zájezdní hostinec U Zajíce, Gymnázium, SOŠ a SOU Mikulov a Proboštství v Mikulově. „Za podporu všem děkujeme," dodal na závěr organizátor festivalu Martin Hrabec.
js