Biovínem roku 2014 se stalo Rulandské šedé z produkce Víno Marcinčák
V prestižní soutěži Česká biopotravina bylo v kategorii bio vína oceněno oranžové víno odrůdy Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, produkované společností Víno Marcinčák z Mikulova.
Soutěž potvrdila, že tuzemští ekologicky hospodařící vinaři dosahují vynikající úrovně. Porota someliérů hodnotila celkem padesát vzorků a shodli se, že nejlepším bio vínem je právě toto oranžové víno.
„Oranžová vína vznikají tak, že bobule jsou po odstopkování hroznů macerovány spolu s moštem delší dobu, tady to bylo 48 hodin při teplotě 4°C. Díky tomu se ze slupek do moštu uvolní více aromat, tříslovin a barviva. Tato vína pak mají jasně oranžové tóny," popsal Petr Marcinčák.
Víno Marcinčák je rodinné vinařství hospodařící na vlastních vinicích v mikulovské vinařské podoblasti. Od roku 2008 jsou největším vinohradnickým bio pěstitelem v České republice a zaměřují se výhradně na přívlastková vína z tradičních odrůd. Jejich široký sortiment doplňují vína botrytická, ledová a slámová, která jsou vyhlášenou specialitou vinařství. Při používání moderních výrobních technologií kladou důraz na kvalitu, originalitu a jedinečnost vín, která je dána neopakovatelným charakterem jednotlivých viničních tratí. Díky této filozofii vinaře Petra Marcinčáka vznikají osobitá vína určená pro nejnáročnější milovníky vín.
Soutěž Česká biopotravina vyhlašuje každoročně PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a koná se pod záštitou Ministerstva zemědělství a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
„Tato soutěž získala za dobu svého trvání značnou prestiž. Státní zemědělská a potravinářská inspekce velmi ráda poskytla svoji záštitu a je jí ctí, že může být nápomocná při dalším pozitivním vzestupu této soutěže. Výrobci biopotravin si to jistě zaslouží, jejich produkce je na trhu ve stále větším objemu i kvalitě," dodal Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI.
lk