Nejlepší guláše vaří u Slunečnice
Ani sychravé počasí neodradilo tisíce návštěvníků, aby přišly v sobotu 25. října na Pálavský gulášfest. Již po sedmé se do areálu hotelu Zámeček sjeli domácí i zahraniční profesionální i amatérští kuchaři, aby navařili guláše rozličných chutí.
„Letos vařilo dvacet tři týmů v třiceti šesti kotlích. Desítka týmů na poslední chvíli účast odřekla, zalekla se počasí. Ale i tak byla akce podle ohlasu návštěvníků opět vydařená. Lidé se bavili a kolem druhé po poledni už byly u všech stánků guláše vyjedené," řekl organizátor akce Josef Ševčík.
Řád zlaté vařečky si odnesli kuchaři ze Slunečnice, hostince Brno. Jejich staročernovický guláš z mladého býčka chutnal odborné porotě nejvíce. Druhé místo získal guláš, který vařil tým z Termálneho kúpaliska Podhájska a třetí příčku obsadil zabijačkový guláš z Malešovic.
Porota letos také samostatně hodnotila výzdobu a nápaditost stánku. Nejzajímavější byl ten, který postavil tým Oleo Mexicano z nedalekých Milovic. Do Milovic také putovalo prvenství v Mistrovství České republiky v „gúlani sudu", když nejlepší čas měl Petr Bláha před stříbrným Ondřejem Gajanem z Mikulova. Moravští borci lehce pokořili Vlastimila Schmidta z Hradce Králové, který v létě vyhrál obdobnou soutěž ve Francii.
Mistrem v pojídání guláše se pak stal zkušený jedlík Jaroslav Němec z Bystrého. Své soupeře i tři misky guláše, krajíc chleba a půl litru piva pokořil v čase 1,52 minut. V Mikulově tento maxijedlík získal už své letošní 21. vítězství v obdobných soutěžích.
Kromě guláše se degustovalo i mladé víno a moravského božolé se letos podle slov Josefa Ševčíka vypilo rekordních tisíc lahví.
Pro příští rok uvažují pořadatelé o tom, že zavedou symbolické vstupné. „Chceme uchovat úroveň festivalu, aby se u nás lidé cítili pohodlně a bezpečně. Přeci jen areál má omezenou kapacitu a letos přijelo o třetinu víc lidí než loni. A mezi nimi se objevili i nežádoucí osoby," dodal Josef Ševčík.
js, foto: archiv hotelu Zámeček