Mikulovský gourmet festival připomene napoleonské války na Moravě

Letošní již šestý ročník Mikulovského gourmet festivalu bude velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně, která připomene napoleonské války na Moravě, a jejího snoubení se skvělými moravskými víny. Začíná v pátek 5. června a potrvá celý víkend.

Třídenní kulinářská oslava bude probíhat ve vyhlášených mikulovských restauracích, kde vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů, připravili moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd.

„Napoleon sám v Mikulově pobýval v prosinci 1805 při přípravě mírové smlouvy po slavné bitvě u Slavkova. V salonku mikulovského zámku poobědval společně s vyjednavači své oblíbené jídlo kohouta na víně. Také jeho vojáci po vítězné bitvě velkolepě slavili a plnými doušky si užívali darů jižní Moravy," připomněl historii Petr Marcinčák, vinař a ředitel festivalu.

A všechna připravovaná menu jsou inspirována kuchyní bitvy tří císařů – francouzskou, ruskou a rakouskou. Novinkou letošního ročníku je také rozšíření degustačních míst o restauraci Sojka & spol. na mikulovském Náměstí a restauraci na Kozím hrádku. „Restaurace na Kozím hrádku bude vytvořena speciálně pro hosty festivalu na vrcholu Kozího vrchu, odkud je nádherný výhled na Mikulov," prozradil Petr Marcinčák.

Přípravu jídel podávaných během festivalu mají na starosti členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky: Jan Horký, Martin Svatek, Miroslav Husák, Petr Vlásek, Jaroslav Kozdělka, Patrik Bečvář a Radek David.

Festivalové menu bude vedle již zmíněné restaurace Sojka a restaurace na Kozím hrádku nabízet pět dalších mikulovských restaurací: hotel Marcinčák, hotel Maroli, Zámecká restaurace, restaurace Aquarium Relax a rybí restaurace u lomu - Mariánský mlýn.

Další informace o 6. ročníku MIKULOV GOURMET FESTIVALU najdete na stránkách www.mgfest.cz.

js

gourmet