Mikulov má další památný strom

Statný dub u bývalé hasičské zbrojnice v blízkosti centra Mikulova je památným stromem. Mohutný dub letní (Quercus robur), který byl začátkem května 2015 vyhlášen za památný strom, nese jméno „Dub u Sv. Jana Nepomuckého".

„Na území CHKO Pálava je v pořadí již osmým památným stromem, z toho pátým v zastavěném území města Mikulov," potvrdil František Foltýn ze Správy CHKO Pálava. Vedle tohoto "nováčka" jsou dřívějšími mikulovskými památnými stromy: Mikulovský platan, Lípa na Brněnské, Lípa u hrobky a Pavlovnie plstnatá. Těmi zbývajícími do oktávy chráněných stromů na území CHKO Pálava jsou Dolnověstonická oskeruše, Klentnická lípa sv. Jana Nepomuckého a Svatofloriánská lípa v Horních Věstonicích.

Osmnácti metrový a dvě stě padesát let starý Dub u Sv. Jana Nepomuckého vyhlásila AOPK ČR, Správa CHKO Pálava, ve spolupráci s vlastníkem dřeviny, městem Mikulov a firmou Amesa, s. r. o., která je vlastníkem objektu v ochranném pásmu památného stromu. „Důvodem vyhlášení byly jeho mimořádné rozměry, stáří a druh. Protože duby podobných rozměrů a stáří se běžně v zastavěných územích nevyskytují, jedná se spíše o parkovou a lesní dřevinu. Tento strom je tedy velkou raritou a v místě svého růstu tvoří významnou ekologickou a estetickou dominantu," řekl František Foltýn.

Z dostupných historických materiálů vyplývá, že strom byl pravděpodobně vysazen jako soliter na místě napajedla a strategického městského brodu přes potok Hnánice u sochy Sv. Jana Nepomuckého. Písemné záznamy o původu nebyly dohledány, odhadované stáří je 250 let. Umístění dubu u sochy světce dalo základ jeho pojmenování.

V současné době je potok Hnánice veden pod stávající cestou a dub je ze tří stran obestavěn objektem bývalé hasičské zbrojnice. Je zřejmé, že blízkost objektu negativně ovlivňuje zdravotní stav a vitalitu dřeviny a neslučuje se s perspektivou jejího dalšího vývoje. V rámci plánovaných rekonstrukčních prací bude žádoucí zajistit provedení takových opatření, aby byl zajištěn dostatečný a důstojný prostor pro další existenci tohoto významného památného stromu.

js, foto: Správa CHKO Pálava

pamatny strom