Festival Národů Podyjí provoněl i roztančil mikulovské Náměstí

Mikulov žil o víkendu kulinářským festivalem Národů Podyjí. Od pátku 17. července a především v sobotu to na Náměstí žilo, vonělo, tancovali a zpívali nejenom účinkující z různých národnostních skupin. Šestnáctý ročník festivalu se opravdu povedl a patřil podle pořadatelů ale i návštěvníků k jednomu z nejpodařenějších. Tropické víkendové teploty jen dokreslily kolorit Mikulova, města s vůní jihu.

„Mám z toho velkou radost, a když vidím, jak jsou lidi spokojení, u stánků je plno, ochutnávají a se zájmem sledují kulturní program, tak to nás těší," řekla produkční Sylva Chludilová ze Spolku Národů Podyjí.

Mezi stánky s kuchyní byli letití hosté a už vyhlášení kuchaři z řad nadšenců a amatérů, kteří představili něco málo ze svých tradic, chutí a vůní. Zájem byl jak o kuchyň arménskou s výbornými grilovanými lilky, srbskou s pečeným selátkem, či bulharskou, kde se podávala masová směs kavarma. Vhod přišla i studená červená polévka s masem z ruské kuchyně či vídeňský telecí řízek. „Chci ještě ochutnat ty mongolské masové kuličky buuz, prý je to skopové maso a to se jen tak každý den nejí," smála se paní Monika z Brna a od vietnamského stánku odcházela s jarními závitky a ledovou kávou. Letošním nováčkem byla kuchyň krétská, kde se servíroval i mléčný a špenátový koláč.

Nejenom jídlem je člověk živ a tak řada kuchyní nabízela i aperitivy, limonády a typické nápoje. Ochutnávku více jak sto dvaceti vzorků vín z Podpálaví i Rakouska pak tradičně zajišťovalo Vinařství Volařík a přízemí mikulovské radnice bylo příjemnou ochlazovací zastávkou.

Kulturní program letošního šestnáctého ročníku festivalu byl také velmi pestrý. Velký zájem vzbudily vietnamské lidové tance i romské děti a návštěvníci v sobotu dlouho do noci zpívali a tančili v rytmu šarišského radostného folk rocku. Nedělní veřejná snídaně na Náměstí a odpolední průvod krojovaných Chorvatů s koňským povozem zakončily vydařenou akci, která začala v pátek vážnějším, ale životním, tématem s podtitulem Překážky jako výzvy. Mimo jiné zde o svém životním příběhu mluvil i herec a moderátor Pavel Nový.

Více na facebook: MěstoMikulov

Jitka Sobotková

DSC 0063

DSC 0011

DSC 0009

DSC 0068

DSC 0022

 

Â