Propagace koupání v lomu není žádoucí

Správa CHKO Pálava nadále zastává názor, že koupání v zatopeném vápencovém lomu na Janičově vrchu je přípustné, pokud nedojde k negativnímu ovlivnění vodního ekosystému a přilehlých břehů.

Bývalá těžební jáma je zatopena od roku 2005 a až doposud se dalo množství návštěvníků, kteří lom navštívili, považovat s malými výjimkami za únosné. Na počátku letošních prázdnin však došlo k enormnímu nárůstu počtu návštěvníků. Tento nárůst byl způsoben kombinací několika faktorů – vysokých teplot, delšího víkendu a propagace na internetu. Odhadovaná návštěvnost v průběhu prodlouženého víkendu na začátku července tak dosáhla až tisícovky osob za den. Takové množství je pro relativně malé neprůtočné jezero neúnosné a množství živin a opalovacích krémů, které se dostávají do vody, vede ke zhoršování kvality vody, což následně potvrdilo i měření některých parametrů vody.

Kromě výrazného zatížení vodního prostředí se ve dnech s nadměrně velkou návštěvností projevily i značné dopravní problémy způsobené nesprávným parkováním návštěvníků lomu. V reakci na situaci byla ustavena pracovní skupina, jejíž členové z řad veřejnosti a některých veřejných institucí by se měli podílet na řešení problémů spojených s využíváním tohoto prostoru.

Prvním krokem, který učinilo město Mikulov, bylo instalování provizorního dopravního značení, které zanedlouho vystřídá značení trvalé. Toto značení by mělo zajistit průjezdnost silnice směrem do cihelny a zamezit parkování na zelených plochách v lesoparku a na Svatém kopečku. O tom, zda a jak regulovat množství lidí koupajících se v lomu, bude ještě vedena diskuse.

Pokud však bude návštěvníků (z nichž drtivá většina není místních) nadále přibývat, bude bohužel nutné přistoupit k omezení vstupu v průběhu sezóny. Příčinou současných potíží je jednoznačně propagace a nechtěná reklama. Proto prosíme všechny, kterým není osud lomu lhostejný, aby návštěvníky města, kteří chtějí strávit celý den u vody, směřovali spíše na městské koupaliště v Mikulově nebo na ostatní veřejná koupaliště v okolí.

Správa CHKO Pálava

prazdniny 762

prazdniny 764