Slavnostní otevření kostela svatého Šebetiána a kampanily na Svatém kopečku

Ve čtvrtek 30. července byla slavnostně ukončena oprava kostela svatého Šebestiána a kampanily na Svatém kopekču. Zároveň byla i otevřena naučná stezka Svatý kopeček.

Kostel i zvonice prošly od loňského června rozsáhlou rekonstrukcí v rámci projektu „Obnova a využití kulturně-historické krajiny v lokalitě Svatého kopečku v Mikulově".

Zvuk 4 360 kilogramů vážícího zvonu v kampanile krátce před polednem pomyslně ukončil šestiletý cyklus rekonstrukcí sedmnácti objektů na Svatém kopečku, které tvoří jednu z nejstarší křížových cest na sever od Itálie. Církevní majetek si město před časem pronajalo a začalo se o zchátralé objekty starat. Z dotací, vlastních zdrojů, sbírky a sponzorských darů opravilo postupně všechny kapličky ze sedmnáctého až osmnáctého století. „Investice na všechny opravy byly veliké, ale Svatý kopeček je jedinečný a věříme, že nyní získá ještě víc na atraktivnosti," řekl starosta města Rostislav Koštial.

Pro něho osobně ukončení tohoto projektu má velký význam a je uzavřením jedné životní etapy. „Od myšlenky až po ukončení projektu uplynulo osm let. Jsem moc ráda, že se nám s pomocí všech sil podařilo projekt realizovat. Skoro bych řekl, že nyní už mohu v klidu odejít, že za mnou zůstalo něco, co má pro město velmi pozitivní přínos. Bohužel nebo bohudík se mi v hlavě rodí další nápady a tak jedno končí a druhé začíná," doplnil Rostislav Koštial, který se osobně finančně podílel na opravě kaple Božího hrobu.

Před rekonstrukcí byla jednotlivá zastavení kalvárie v žalostném stavu. Vedení Mikulova však přišlo s myšlenkou pomyslné adopce a nabídlo je soukromým subjektům. Donátoři pak stavby jednotlivých kapliček opravili a mají je v péči dosud. Kapličky mají ale také sochařskou a malířskou výzdobu, na kterou vzhledem k náročnosti oprav muselo sehnat peníze město. „Jedním z donátorů, který významně finančně podpořil obnovu křížové cesty, byl pan Jan Kudera z Brna, kterému město Mikulov, velmi děkuje, stejně jako si vážíme všech sponzorů a podporovatelů. Část financí také darovali anonymní dárci formou dárcovským zpráv," řekl mikulovský starosta.

Opravy největších dominant křížové cesty – kaple svatého Šebestiána a zvonice – řešilo také město a trvaly rok. Slavnostně byly otevřeny ve čtvrtek 30. července, kdy se rozezněl i 4 360 kilogramů vážící a 165 centimetrů vysoký zvon v zrekonstruované zvonici. Osobně ho rozhoupal starosta Mikulova Rostislav Koštial společně s mikulovským radním Rostislavem Souchopem, Janem Karáskem, manažerem z programu ROP Jihovýchod a restaurátorem Alešem Stroblem. V dosud nepřístupné zvonici je nově instalována také expozice věnovaná historii Mikulova, kardinálu Františku z Dietrichsteina, tradici křížových výprav a stavební obnově Svatého kopečku. Bude otevřena společně se sousedním kostelem svatého Šebestiána každou sobotu od 10 do 16 hodin a v neděli od 10 do 14 hodin.

Společně s dvěma opravenými objekty křížové cesty byla také symbolicky otevřena nově vybudovaná naučná stezka Svatý kopeček v Mikulově, která byla rovněž součástí tohoto projektu. Na jedenácti informačních panelech se návštěvníci dozvědí o historii křížové cesty a jedinečné fauně a floře přírodní rezervace Svatý kopeček. Trasa je doplněna dvaceti odpočinkovými místy s lavičkami a vede až k vyhlídce nad lomem, kde je krásný výhled na vytěžený lom, zříceninu Děvičky či Stolovou horu.

js

Svaty kopecek 02

Stavy kopecek 06

svaty Sebestian

Interiér kostela sv. Šebestiána

expozice

Expozice v kampanile

naucna stezka

Rostislav Kostial

Starosta města Rostislav Koštial před kampanilou

kampanila 030

Slavnostní otevření naučné stezky Svatý kopeček - starosta Mikulova Rostislav Koštial - místostarostka Marie Leskovjanová - probošt Pavel Pacner - vedoucí správy CHKO Pálava Jiří Kmet

Â